Ordvitsar på bästa sändningstid

Text: Nils Svensson

Ordvitsens skamfilade rykte är märkligt, anser ordvitsaren Ulf Benkel, författare till De 250 bästa ordvitsarna. De är i själva verket lika vanliga på Expressens kultursida som i kvällstidningarnas sportbilagor. När det gäller ordvitsar finns det i själva verket inte några vattentäta skott mellan högt och lågt.

När semantikern Christina Alm-Arvius, i en nyutkommen antologi från Stockholms universitet, med titeln Humour in language, analyserar ordlekar i rubriker hämtar hon sina exempel från en av världens mest prestigefyllda kulturtidskrifter: brittiska The Times literary supplement.

Tv-programmet På spåret är känt för sina ordvitsar. Programmet gjordes populärt av Göteborgsprofilen Ingvar Oldsberg, med Björn Hellberg som vapendragare, men leds i dag av de yngre och trendigare förmågorna Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

– De har helt klart gjort ordvitsen mer rumsren, säger Ulf Benkel apropå Luuk och Lindström.

De som tar fram faktaunderlaget till På spårets tävlingsfrågor är programmets researchgrupp som huserar längst in i tv-huset på Hisingen i Göteborg, med utsikt mot den nybyggda moskén.

Här arbetar journalisten Fredric Askerup tillsammans med ytterligare två projektanställda researchers, under stort hemlighetsmakeri. Fredric Askerup jämför sekretessen med Uppdrag gransknings, och berättar att man jobbar enligt samma line by line-granskning som undersökande journalister. Allt måste vara korrekt, alla fakta måste ha en källa – helst två – och ingen får skriva ut några papper om inte en kollega står och vaktar vid skrivaren längre ner i korridoren. När Fredric Askerup fick erbjudandet om att börja jobba med På spåret var ordvitsarna det första som dök upp i hans huvud.

– Shit, inte de där jävla ordvitsarna, tänkte jag. Jag använder själv inte ordvitsar och är totalt ointresserad av dem, berättar han.

När folk fick höra att han fått jobbet var deras reaktion: ”Vilket glidarjobb, bara dra runt och dra vitsar.” Men enligt Fredric Askerup har researcharbetet inget med humor att göra.

– De som skriver ordvitsarna är en språkvetare från Eskilstuna, en trendig medieperson från Stockholm och en kock från Backa. Alltså Fredrik Lindström, Kristian Luuk och producenten Martin Sundholm. De brukar stänga in sig på en konferensanläggning i Stockholm och sitta där en hel dag och skriva vitsar.

Enligt Fredric Askerup är framför allt Fredrik Lindström och Martin Sundholm väldigt förtjusta i ordvitsar, medan Kristian Luuk fortfarande tycker att det är lite jobbigt.

– Man kan se att han tycker det är lite … inte jobbigt kanske, men att han har lite distans till det. Samtidigt kan han inte undvika att ryckas med.

Och vem kan det när det kommer till ledtrådar som ”Arabisk te-expert”.

Vart är vi på väg?

Till Ali-can-te.

Så klart.