Jebril vill greppa Europas arabiska

Text:

Arabiska språket är en angelägenhet för miljontals människor i Europa i dag, och årets omtumlande händelser i arabvärlden har fäst ytterligare uppmärksamhet på språket. I Utbildningsradions serie Rena rama arabiskan färdas Nadia Jebril genom Europa, för att utforska hur språket utvecklas och används. Resan börjar i Sverige. Nadia Jebril, född i Malmö, talar arabiska på palestinskt vis. Nu ska hon för första gången använda språket professionellt. Hon träffar fotbollsmålvakten Rami Shaaban, med rötter i Egypten, för att få tips inför resan. Sedan ger hon sig i väg till Danmark, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Malta, Bosnien, Italien och Libanon. Hon besöker bland annat tv-kanalen al-Jazira i London och träffar författaren Faïza Guène, i Frankrike. Serien avslutas i Libanon, där det pågår en språkrevolution. Rena rama arabiskan har premiär 1 november.