Snömonstret  som växte sig för stort

Text: Patrik Hadenius

Det har varit en ovanligt snörik vinter. Inte bara på marken och i luften. Också på löpsedlar, förstasidor och givetvis på sidorna 4, 5, 6, 7, 8, 9 och mitten, har det varit yrväder. Särskilt rubriksättarna har utnyttjat språkets möjligheter att bilda nya sammansättningar: snökaos, snökanon, snömonster och snösmocka. På språktidningen.se fick läsarna rösta om bästa snörubrik. Där vann snökaos med knapp marginal.

Sedan dess har ytterligare snöchocker drabbat oss. Tidningarna skrev faktiskt så många gånger om vädret i dramatiska ordalag att en meteorolog såg sig tvingad att gå ut och dementera: vädret är inte värre nu än förr. Språkvårdare försökte förklara skillnaden mellan engelskans och svenskans storm.

I skrivande stund – mitten av februari – är det strålande sol och minus 17 grader. För bara någon dag sedan drabbade ett ofantligt snöande halva Sverige. Tiotusentals människor blev utan ström, tågtrafiken stod stilla och bussarna vägrade köra. Snödrevet var så kraftigt att de nya kreativa löpsedelsorden inte längre räckte till. Ni vet, när metaforerna känns förbrukade är det bäst att bara säga som det är. På förstasidan stod helt enkelt snöoväder.