Mim och smack får kompensera

Text:

De subtila signalerna blir  viktiga när rösten sviker.  I en kommande avhandling har Katja Laakso, logoped och doktorand vid Göteborgs universitet, undersökt hur kommunikationen påverkas hos personer som hamnat i respirator.

Petra Ask från Falkenberg förlorade sin röst när hon en augustikväll 1989 blev påkörd av en rattfull. En ryggmärgsskada förlamade henne från nacken och nedåt. Andningen sköttes av en respirator, som gjorde att hon inte kunde tala på ett år.

För Petra blev mimning det effektivaste sättet att meddela sig under det tysta året. Andra respiratorpatienter beskriver hur de gapar för att signalera törst, klickar eller smackar med munnen för att be om hjälp och ”pekar med ögonen”. Studien visar också att en lyhörd samtalspartner är avgörande.