En ny värld öppnar sig

Text: Agneta Lindén

Roqia Mohammadi Ali har dari som modersmål. Hon är 28 år och kom till Sverige från Afghanistan för ett och ett halvt år sedan. Hon är stolt över hur mycket svenska hon redan kan.

– Jag var på sjukhuset i förra veckan och fick sova över där, säger hon. Läkaren frågade vad jag ville ha till frukost, och jag sade ”kaffe”. Han frågade hur länge jag hade varit i Sverige. När jag berättade det sade han att min svenska var mycket bra.

Roqia Mohammadi Ali har ett tydligt mål med sina studier. Hon vill kunna jobba i Sverige. Hennes man är städare, och kanske skulle hon kunna jobba tillsammans med honom. Annars kan hon tänka sig att jobba i affär eller på en restaurang.

Hennes kurskamrat och väninna Hafsa Abdinurs modersmål är arabiska. Hon är 25 år, och kommer från Somalia. Hon har bott i Sverige lika länge som Roqia Mohammadi Ali. Hennes mål är också att få jobb efter sfi.

– Jag kan ta vilket jobb som helst, säger hon, kanske i en affär.

Roqia Mohammadi Ali och Hafsa Abdinur har båda klarat av den grundläggande sfi-nivån efter bara ett års studier. De är ganska representativa för den grupp elever som snabbt tar sig igenom grundnivån: unga, gifta, men utan barn. Ingen av dem har haft möjlighet att gå i skolan och lära sig läsa och skriva tidigare. Nu är de väldigt studiemotiverade och åker till sfi i Tensta varje dag.

Men det handlar inte enbart om att lära sig så pass mycket svenska att det går att skaffa ett jobb. Att studera svenska och att lära sig läsa och skriva är större än så – det är en ny värld som öppnar sig.

– I Afghanistan gick jag inte i skolan, förklarar Roqia Mohammadi Ali. Jag förstod inte hur man använder en mobiltelefon. Nu i Sverige förstår jag.

Hafsa Abdinur uttrycker sig också mycket positivt om sina studier. Det är roligt att lära sig. Ibland svårt, men roligt.

– Nu kan jag skriva mitt namn, berättar hon. Jag kan säga min adress och jag kan gå till affären och se vad apelsinerna kostar.

De lyssnar på radio, tittar på tv, läser och jobbar hårt med sina läxor. Att studierna kan vara mycket svåra är inget som får dem att tappa sugen. De vill, måste och kan lära sig svenska.

– I Sverige är svenskan nyckeln, säger Hafsa Abdinur. Du måste ha nyckeln för att kunna öppna dörren och kliva in.