Vässa din stavning om jobbet lockar

Text:

Vill du verkligen ha jobbet? Då är det viktigare att du stavar rätt än att du piffar till formen på din ansökan. Den slutsatsen drar webbplatsen Cognitive Daily av en läsarundersökning där 800 personer deltog.

Det skenbara syftet var att ta reda på om läsarna föredrog erfarenhet framför utbildning, men egentligen ville man kolla om folk hellre skulle anställa någon som stavade rätt än någon som lämnat ett elegant utformat dokument.

Läsarna fick betygsätta olika fiktiva ansökningar. De var antingen snygga och rättstavade, fula och rättstavade eller snygga och felstavade.

De rättstavade ansökningarna rankades genomgående högre än de felstavade, oavsett om de var snyggt eller illa formgivna. Formen visade sig ha mycket liten betydelse för intrycket.