Hurra för Gogol i Ryssland – för Hohol i Ukraina

Text:

I år fyller en av världens mest kända författare 200 år. Men frågan är om det är den ryske Nikolaj Gogol eller den ukrainske Mykola Hohol som bör firas. Gogol, eller Hohol som han heter på ukrainska, föddes i nuvarande Ukraina och växte upp i ett tvåspråkigt hem. Han levde både i Ukraina och Ryssland, och hans verk utspelar sig i båda länderna, men är skrivna på ryska. Lagom till jubileet har Ukraina försökt lansera honom som ukrainsk författare och under firandet slog Ukrainas president Viktor Jusjtjenko fast att även om Gogol skrev på ryska, så tänkte han på ukrainska.

I den senaste ukrainska utgåvan av Gogols verk har följaktligen inte bara språket översatts. Innehållet har även anpassats till det rådande politiska läget: ord som Ryssland och rysk har ändrats till Ukraina och ukrainsk. Ryssland har kontrat med eget firande, där Gogol hyllas som rysk författare med hjälp av ett nytt museum och en rysk storfilm.