Vanligare att skriva brunvattensjö

Fråga:

Ska det vara foge-s eller inte i ordet brunvatten(s)sjö? Vid googling hittar jag både sötvattenssjö och sötvattensjö, klarvattenssjö och klarvattensjö, både saltvattenssjö (inte många) och saltvattensjö, varmvattenssjö och varm­vatten­sjö (men inte många av någon av dem) samt kall­vattens­sjö och kallvattensjö (men inte många av någon av dem). I andra sammansättningar finns både sötvattensfisk och sötvattenfisk, salt­vattens­fisk och saltvattenfisk, kallvattensfisk och kallvattenfisk, varmvattensfisk och varmvattenfisk, ingen träff på klar­vattensfisk, men fem träffar på klarvattenfisk. I samtliga fall tycker jag att det gott kunde vara foge-s. Eller är det den obetonade stavelsen -en i ordet vatten som styr?

Elisabet

Svar:

Den generella regeln är att skriva foge-s när förledet i en sammansättning i sig består av en sammansättning. Men man kan också se orden som teleskopord, på samma sätt som kärnkraftverk, som brukar analyseras som en sammansättning av kärnkraft och kraftverk. Det kan vara fallet med till exempel kallvatten + vattenkran. En sista förklaring är den som du också miss­tänker, nämligen att många ord som slutar på obetonat -en (och -er, -el, -on) skrivs utan foge-s (jämför lågvattenmärke, glasfiberull, vidvinkelobjektiv, svarthallonsylt).
Man kan alltså tänka sig både brunvattensjö och brunvattenssjö. När jag googlar verkar dock brunvattensjö vara mycket vanligare, så jag skulle nog ändå välja det.

Ingrid Olsson, Språkrådet