Uppmaning måste inte vara ett utrop

Fråga:

Jag funderar över meningen ”Tänk kreativt när ni letar stipendier”. Det är en uppmaning, men min språkkänsla säger att det inte ska vara något utropstecken. Mest för att meningen är längre än ett eller två ord. Dessutom sticker utropstecken ut och stör flytet i läsningen. Finns det något belägg för det ena eller det andra, med eller utan utropstecken?

Brigitta

Svar:

Jag känner inte till någon undersökning som har studerat sambandet mellan meningslängd och utropstecken. Det är rimligt att det oftare är kortare meningar än långa som slutar med utropstecken, inte minst om man räknar med ”rena utrop”, exempelvis interjektionsfraser som Aj! och Verkligen inte!!, men rent språkligt finns det inget hinder att sätta ett utropstecken efter en lång och komplex mening.

Däremot finns det mycket forskning som visar hur viktigt det är att analysera kommunikationssituationen när man skriver och talar.

För att ta ditt exempel, så kan ju din mening (som är en uppmaning, precis som du säger) fungera både med och utan utropstecken. Det beror på vad man vill kommunicera i en viss situation. Ett utropstecken kan förstärka känslan av att någon ger en order, snarare än ett råd (men både en order och ett råd är språkligt sett en uppmaning).

Du har en känsla av att utropstecken sticker ut och stör flytet. Nja, skulle jag vilja säga. Man kan inte generellt säga att utropstecken har den effekten. Ett strösslande med utropstecken i en text från en myndighet skulle få flera att reagera än vad utropstecken på rad i en kommentar på sociala medier skulle göra. Åter är det kommunikationssituationen som avgör vad man läser in i ett tecken.

Johanna Ledin, Språkrådet