Svenskan kommer alltid att förändras
Det talas i dag ett språk som jag inte riktigt förstår mig på. Ibland hörs det tydligt att en person inte riktigt talar rikssvenska, trots att han, hans föräldrar och hans farföräldrar är födda och uppvuxna i Sverige. Varför är det så? Är det någon typ av språkarv? Kommer det jag anser vara felfri svenska att försvinna i framtida generationer?
Göran
Det är inget ovanligt att en person som har talat svenska i hela sitt liv ändå talar på ett sätt som kan uppfattas som en brytning, alltså som om personen inte riktigt har lärt sig svenska. I själva verket behöver det inte handla om det. I stället handlar det om att personer i en viss grupp ofta utvecklar ett sätt att tala som är specifikt för den gruppen. Det här händer inom alla möjliga sorters grupper, från börsmäklare till älgjägare. Det verkar också gälla den person du beskriver, som kanske har umgåtts i en grupp där man använder en särskild språklig melodi som verkar främmande för dig.
Du frågar ifall det språk som du i dag uppfattar som felfri svenska kommer att försvinna. Jag kan med nästan hundra procents säkerhet svara ja. Språk förändras hela tiden. Däremot finns det ingen anledning att tro att sättet att tala i ett flerspråkigt storstadsområde kommer att ersätta det vi i dag uppfattar som standardsvenska. Poängen är att det ska vara ett gruppspråk.
Linnea Hanell, Språkrådet