Svartvit har blivit en teknisk term
Varför säger man svartvit och inte vitsvart? Vad bestämmer vilken ordning färgerna ska skrivas i, om de förekommer i ungefär lika stor utsträckning?
Johan
Jag tror att just svartvit kan ha att göra med att det inte bara kan betyda att något är ’svart och vitt’ (som en klänning eller ett kargt fjällandskap) utan också att det inte är i färg (svartvitt foto, svartvit tv). Att det blivit en sådan teknisk term har säkert bidragit till att man oftast säger just svartvit, inte vitsvart. Men det är klart att man också kan skriva vitsvart. Det är fullt begripligt, men väcker antagligen en undran hos läsaren: betyder det något annat än svartvit?
I blågul är ordningsföljden också fast etablerad, på grund av att det är så man brukar säga om färgerna på Sveriges flagga. I andra färgkombinationer finns det antagligen mer variation. Men man måste förstås också beakta att en sammansättning av två färgord ofta beskriver en nyans, inte en kombination. Blågrön till exempel kan betyda ’blå och grön’, men det är troligen vanligare att det betyder ’grön med en blå skiftning’. Då har ordningsföljden betydelse, för grönblå uppfattas däremot som ’blå med en grön skiftning’.
Maria Fremer, Språkrådet