Smockan är både oväntad och riklig
Har retat mig en tid på tidningarnas kärlek till ordet smocka. Det började med snösmocka och sedan har det rullat på. Är det bara en medietrend? Jag har aldrig hört någon säga smocka i vardagligt tal, men det kanske är vanligare än vad jag tror?
Jens
På 1990-talet börjar det dyka upp en del kreativa sammansättningar med slutledet -smocka: ordsmocka, glädjesmocka, gitarrsmocka. Många av dem används bara ett fåtal gånger. Det var nog så snösmocka kom till, med äldsta kända skriftliga belägg i den här betydelsen från 2000. Ordet började etableras 2011, först med ett tiotal användningar per år i svenska medier, sedan ett hundratal från 2016 och framåt – och så över 1 000 användningar under 2023.
Även andra sammansättningar med -smocka ser ut att bli vanligare: boräntesmocka, virussmocka, kostnadssmocka och trafiksmocka är några exempel jag hittar i svenska medier från det senaste året. Ledet smocka verkar i dessa sammanhang användas i betydelsen ’oväntat mycket på en gång’.
Hur det ser ut med det vardagliga talet är det betydligt svårare att få en bild av. Fördelen med medier är att det som sägs – och särskilt skrivs – där blir dokumenterat och sökbart. Vad folk säger till varandra lämnar inte lika tydliga spår. Men jag skulle gissa att det går bra att använda smocka i denna bildliga bemärkelse även i vardagligt tal.
Linnea Hanell, Språkrådet