Positiv kärring och negativ gubbe

Fråga:

När jag började jobba i byggsvängen för 45 år sedan sa man att man gjort en gubbe om man gjort en miss, till exempel om man mätte fel och fick spika på en lapp för att brädan blev för kort. Om man behövde ha en funktion för att hålla ett arbetsstycke tillfälligt, till exempel om man skulle skruva en skiva i tak och var ensam, så satte man en kärring. Är det här något allmänt i språket, att man kallar något som är fel och lite klumpigt för gubbe och något som hjälper till för kärring?

Per

Svar:

Gubbe används inte bara i byggsvängen utan även på andra områden om en tabbe eller något som blivit fel. I artikeln gubbe i Svenska Akademiens ordbok från 1929 står det att ordet särskilt används i spel, exempelvis i biljard om en boll som man råkar stöta ner i fel hål. Vi har också uttrycket ”göra en gubbe”, som betyder att begå ett misstag eller tabba sig.
Någon motsvarighet där kärring betecknar något som är till hjälp har jag inte lyckats hitta i ordböckerna, men det används uppenbarligen så åtminstone i vissa sammanhang, eftersom du har stött på det. Det ligger nära till hands att tänka sig att kärring är en (positiv) ”motsats” till gubbe. Vi har ju också uttryck bildade av gumma, som klok gumma och hjälpgumma.

Gabriella Sandström, Språkrådet