Normala uttalet har förändrats

Fråga:

Jag funderar på några ord med sje-ljud, här stavat med -ti-. Det gäller dels orden infor­mation, kondition och emotio­nell, dels orden motion, nation och rationell. I andra gruppen inleder man sje-ljudet med ett hörbart t: natsjon, motsjon, ratsjonell. Så är inte fallet med orden i den första gruppen. De uttalas utan t: informasjon, kondisjon, emosjonell. Hur förklarar man det?

Tomas

Svar:

Uttalet av ord som slutar med -tion har förändrats med tiden. Tidigare var uttal med t vanliga, men i dag är uttal utan t normaluttalet. I fin­lands­svenskan uttalar man dock orden med t-ljud. Det går inte att ge ett uttömmande svar på varför dessa för­ändringar skett eller på varför vissa ord avviker från det generella mönstret.
I Svenska språknämndens uttalsordbok från 2003 rekommenderas uttal med t endast i följande ord på -tion (och avledningar till dessa): motion, nation, portion och ration. För kongestion anges två uttal, ett med t och ett utan t. För övriga ord på -tion rekommenderas endast uttal utan t.
Hade uttalsordboken utarbetats för 150 år sedan, hade nog antalet former med t blivit flera. Men under hela 1900-talet har det t-lösa uttalet varit dominerande. Här kan det dock vara intressant att notera att ordet station i Ivar Adolf Lyttkens och Fredrik Wulffs Svensk ordlista med uttalsbeteckning från 1911 tas upp både med och utan t, men att det t-lösa uttalet beskrivs som ”vulgärt”. På enskilda punkter kan alltså t-uttalet möjligen ha hållit sig kvar längre.
Den historiska Svenska Akademiens ordbok uppgav till en början (från 1898) många uttal med t, ofta i växling med t-lösa former. I de senare banden av ordboken har inslaget av t-former gradvis minskat, vilket är en spegling av att uttalet har förändrats under 1900-talet.

Jenny Öqvist, Språkrådet