Kläckord är en förolämpning
Jag har stött på ordet klökord i en text, upptecknad i Västergötland: ”Sa (ska) du störa andakta å ge kLökoL (klökord) å ljuga te på köpet, röt prästen så det rungade.” Vad betyder ordet klök och kan ni säga något om dess ursprung?
Pelle
Klök är en av flera uttalsvarianter av det dialektala ordet kläck eller kläk, som betyder ’fläck; fel, vanheder’. Svenska Akademiens ordbok, SAOB, uppger att kläck har funnits i svenskan åtminstone sedan 1600-talet. Ordet är av tyskt ursprung. I äldre tyska benämndes ordet Kleck med betydelsen ’fläck’. Det är livaktigt även i dagens tyska; numera heter det Klecks och har samma innebörd.
Kläckord betyder ’förolämpning, glåpord, gliring’ och dylikt. I våra dialektsamlingar är det belagt i Blekinge, Halland, Skåne, Västergötland och Östergötland.
Uttrycket ge någon ett kläckord innebär att ’befläcka någons anseende’. I ditt exempel beskyllde prästen pojken inte bara för att ljuga – utan också för att ge någon en gliring. Vem pojken förolämpade och vad han sa som gjorde att prästen greps av raseri, kan vi bara spekulera över.
Anna Renholm, Institutet för språk och folkminnen