Jösketa vilket kraftuttryck

Fråga:

Min mormor, som var född på 1910-talet i Västergötland, sa ofta för jösketa trall. Ett milt kraftuttryck som användes i sammanhang där jag skulle ha använt exempelvis för tusan. Jag har alltid gissat att jösketa anspelar på Jesus, men har uttrycket någon känd historia och innebörd?

Jens

Svar:

Du har alldeles rätt i att jösketa har med Jesus att göra. Det går tillbaka på formen jeskus/jöskus som anses vara en förkortning av ’Jesus Guds son’. Varianten jösketa/jösketta/jöskotta har vi i våra dialektordsamlingar bara belägg på från just Väster­göt­land.
Ordet trall i din mormors ­uttryck är ju ett ord för trä, och det har i gamla tider ­funnits många olika kraft­uttryck där man åberopar Jesus kors, ­eller Jesus död. Vi har tidigare i ett inlägg i ­Dialektbloggen skrivit om ett annat sådant uttryck, ­nämligen vasserra som kommer av vasseratre, med betydelsen ’vår herres trä’. Ofta har de här kraftuttrycken upp­fattats som milda i dia­lekterna, men ­längre tillbaka i tiden då ­Norden var katolskt, kan de ha varit kraftigare svordomar.
I våra samlingar har vi bara belägg på uttrycket i jöskotta trall, alltså med en annan preposition än vad din mormor använde. Båda de belägg som finns på uttrycket är upptecknade i Västergötland och som för­klaring står det på den ena lappen: ”Det sade de ibland t.ex. vid utrop av förvåning i betydelse av ’det var katten’, ’det var sjutton’ etc. Ex.: I jöskotta trall, va ja bLe rädder (Det var sjutton, vad jag blev rädd).”

Lovisa Alvtörn, Institutet för språk och folkminnen