I detta nu har varat sedan 1600-talet

Fråga:

Uttrycket i detta nu återkommer ofta i media nu. Hur uppstår sådana modeuttryck? Hur länge har de förekommit? Och hur länge brukar sådana for­mu­leringar hålla i sig?

Holger

Svar:

Det var intressant att titta närmare på ut­trycket i detta nu. Det är ett ganska gammalt uttryck i svenskan, men det har varie­rat hur populärt det har varit.
Det äldsta exempel jag hittar på uttrycket är från 1645. Om man söker på uttrycket i Kungliga bibliotekets tidnings­arkiv kan man se att det blev vanligt framåt slutet av 1800-talet, för att sedan dala i drygt hundra år och så bli populärt igen kring mitten av 2010-talet. Det är en tydlig uppgång de senaste tio åren.
Nya uttryck uppstår ofta som en variant på ett annat, äldre uttryck, eller som en variant på ett uttryck på ett annat språk som en talare behärskar. Det kan också vara en liknelse eller en fras som man skapar på ett kreativt sätt som sedan upprepas av andra och över tid stelnar till en fast fras. Det är ofta svårt att reda ut hur ett visst uttryck en gång uppstod. Det beror bland annat på att många uttryck uppkommer i talspråket, innan de så små­ningom börjar användas i skriftspråket. Tittar man i historiska källor verkar det ofta som om uttrycket bara ploppar upp från ingenstans och plötsligt används av många språk­brukare. För nyare uttryck kan man som språk­forskare ibland ha nytta av att man varit en del av det samhälle som födde uttrycket, exempelvis om man råkar veta att en inflytelserik person har använt uttrycket i ett visst sammanhang.

Linnea Hanell, Språkrådet