Gästernas glada skrik i Skrikstugan
I Upplands Väsby, nära Eds kyrka, finns ett torp som heter Skrikstugan. Jag tror också att det någonstans finns en ort som heter så. Vad kommer detta namn ifrån? Var det fångar som skrek? Jämför med Ropsten, som sägs vara det ställe som man ropade till sig Lidingöfärjan från.
Peter
Du har helt rätt i att Ropsten antas vara stället där man ropade till sig färjan men jag har lite svårare att se samma förklaring till namnet Skrikstugan. Vad jag kan se ligger inte Skrikstugan särskilt nära en möjlig färjplats och jag har heller inte sett andra exempel där skrik används just för att kalla på en färja. Visserligen är väl ropa och skrika i mångt synonymer, och kanske en möjlighet för namn innehållande skrik som ligger vid vatten. Men jag tror att vi får söka andra förklaringar till just detta Skrikstugan.
Det förekommer flera andra namn som innehåller förleden skrik(e) och de har lite olika förklaringar. I vissa fall är det fågeln skrika (numera oftast i formen nötskrika) som antas vara upphov, andra gånger är det fågelskrik, alltså ett flertal fåglar som väsnas som antas givit upphov till namnet.
Gamla namn innehållande skrik kan möjligen gå tillbaka till ett öknamn, Skríkr som i dag kan översättas som Gaphalsen.
Andra namn kan tänkas återgå på berättelser om skrik från gastar eller mylingar, som Skrikmossen.
I naturnamn har man även möjligheten att man har tyckt att exempelvis ett vattendrag eller mossar på något sätt skrek (eller i alla fall uppgav ett läte som kunde uppfattas som högljutt).
Svaret på just Skrikstugan tror jag dock kan finnas i en uppteckning från våra samlingar. Där kan man läsa: ”En liten stuga långt upp i skogen, vari en tid hölls utskänkning”. Det är väl fullt möjligt att utskänkning i sig föranlett en del (glada) skrik.
Elin Pihl, Institutet för språk och folkminnen