Ganska kan också vara förstärkande
Jag upptäckte att betydelsen av ordet ganska skiljer sig åt mellan Svenska Akademiens ordlista, SAOL, Svensk ordbok, SO, och Svenska Akademiens ordbok, SAOB. Både SAOL och SO beskriver ordet på det sätt som jag alltid använt det: ’tämligen, relativt, i någorlunda hög grad’. SAOB anger däremot en betydelse som får mig snarare att tänka på tvärsäker eller liknande. Vad beror detta på?
Patrik
De tre ordböckerna har olika inriktning och uppgift, och SAOB skiljer sig från de andra två genom att den har tillkommit under mycket lång tid. Artikeln ganska är publicerad 1928 – alltså skriven för nästan hundra år sedan.
I SAOB:s artikel om adverbet ganska listas tre betydelser, där betydelsen 1) ’alldeles, fullständigt’ anges användas bara i uttrycket ”ganska riktigt”, betydelsen 2) ’mycket, i hög grad, ytterst’ markeras som numera föga brukligt och 3) är den betydelse som än i dag är den vanligaste: ’jämförelsevis mycket rätt, mycket, tämligen, någorlunda’. Den senare har utvecklats ur uttryck som ”ganska mycket/litet”.
Här har det alltså skett en betydelseutveckling under en längre tid. För jämförelsens skull kan du också titta på den adjektiviska användningen av ganska, som redan 1928 angavs vara föråldrad.
Men betydelsen förändras också åt andra hållet. Ganska användes förr mer synonymt med relativt, förhållandevis och tämligen, det vill säga för att uttrycka att något gäller i något mindre grad. Numera kan det också fylla andra funktioner och ha delvis andra betydelser. Inte så sällan används ganska i dag lite ironiskt och förstärkande: ganska fantastiskt kan då innebära att något snarare är helt fantastiskt. Det innebär på sätt och vis en återgång till den ursprungliga betydelsen ’helt’ för detta lånord (av tyskans ganz, ’hel’).
Cirkeln är alltså på sätt och vis sluten.
Gabriella Sandström, Språkrådet