Från folklig kräfta till dagens cancer
Förr i tiden kallades ju cancer för kräfta. När och varför fick sjukdomen den benämningen och när blev det i stället vanligare att tala om cancer?
Mikael
Att sjukdomen länge kallades kräfta beror helt enkelt på att det latinska ordet cancer betyder kräfta.
Båda orden har använts parallellt under långa tider, men en indikation är kanske att kräfta markerats som ålderdomligt först i den trettonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, från 2006. Då hade ordet antagligen varit ålderdomligt rätt länge, för ordlistan släpar av naturliga skäl efter när det gäller språkförändringar. Föregående upplaga är från 1998, och där står inget om att det är ålderdomligt (med förbehåll för att redaktionens linje gällande vad som markeras som ålderdomligt kan ha förändrats).
En annan indikation är hanteringen av ordet cancer. Det kommer in i SAOL först 1923, och då med stavningen kancer, som kvarstår i följande upplaga från 1950. I 1973 års upplaga finns båda stavningarna, cancer och kancer, och 1986 bara cancer.
Förändringen pågick i flera decennier, och vem som sade vad berodde säkert på ålder och utbildning, bland annat. Jag kommer själv ihåg att äldre människor i min barndom använde ordet kräfta.
Antagligen har man först lanserat det folkligare svenska kräfta, men sedan allt oftare gått in för det vetenskapliga cancer, som inte kan förväxlas med namnet på ett djur. Ordet kräfta ger kanske också associationer som inte alls stämmer överens med sjukdomsbilden.
Maria Fremer, Språkrådet