Språkfrågor

Skröna bakom lurig professor

Vi är några kompisar som gärna vill veta mer om verbet kugga. På en föreläsning fick en av oss höra att verbet stammar från en professor Kugelius som vid 1800-talets mitt ska ha haft många luriga frågor vid sina examinationer, vilka kom att kallas kuggfrågor av studenterna. Men det låter mer som en studentikos skröna.

Uttråkad till döds av Zoommöten

Jag har nyligen stött på uttrycket death by X i två olika sammanhang: death by Zoom och death by Powerpoint. Vad betyder uttrycket och används det bara i teknikrelaterade sammanhang?

Visst är nother ett riktigt ord

En amerikansk radiopratare använder ofta uttrycket a whole nother level. Är nother verkligen ett riktigt ord – borde det inte vara other?

Engelskan kan ha påverkat svenskan

Jag stör mig lite på den nya användningen av nedan som adjektiv, som i detta visas i nedan tabell. Är detta ett resultat av engelsk påverkan?

Brava är feminina formen av bravo

Flera personer som i sociala medier kommenterade poeten Amanda Gormans framträdande vid president Joe Bidens installation skrev brava. Jag har inte sett det innan – är det en ny variant av bravo?

Skala upp och ner från engelskan

Under pandemin har intensivvården skalats upp medan högskoleprovet skalats ner. Varifrån kommer detta bruk i svenskan?

Låt burköppning vara ljudhärmande

Hur skriver man ljudeffekten när man öppnar en burk läsk? På engelska har jag sett skrivningen pscht. Nu har jag skrivit katitj, men det finns kanske något vedertaget?

Kringgå behöver inte vara negativt

Vi diskuterade nyligen ordet kringgå. Några kolleger menade att ordet alltid är negativt laddat, att det antyder att man gör något ”fult” eller ”fuskigt”. Ett par andra kolleger menade att kringgå i sig inte är negativt laddat, och kan användas både i positiv, neutral, och negativ bemärkelse. Exemplet som de senare använde var att kringgå ett problem, som de menade inte innebar att strunta i eller på annat sätt fuska sig runt problemet. Vad säger ni om detta? Är kringgå negativt laddat, eller kan det lika gärna vara neutralt eller positivt?

Synen på helheten avgör böjningen

Ska adjektivet skrivas i singular eller plural i meningar som ”Både väskan och ryggsäcken var nödvändig(a)” och ”Varken väskan eller ryggsäcken var nödvändig(a)”

Traditionen talar för Lukasjenko

Vi stavar i Europa ryska namn anpassade efter våra språk. Tjajkovskij stavas till exempel Tchaikovsky på engelska, och Putin stavas Poutine på franska. Men varför anpassar vi inte stavningen av namn som till exempel Lukasjenko efter hur vi uttalar det, med a på slutet?

Visst är det orimligt – not

”Slippa pendeltåg som kommer när man vill … NOT.” Vi funderar över denna ironiska användning av det engelska ordet not. Hur länge har det förekommit i svenskan? Är det rimligt att en tonåring skulle säga så här 1995?

Käpprätt behöver inte gå åt helvete

Jag läste nyss uttrycket käpprätt fel. Enligt min uppfattning används ordet käpprätt bara i ett fast uttryck: käpprätt åt helvete. För mig ser det väldigt konstigt ut att skriva käpprätt fel. Jag undrar nu: kan käpprätt bara användas i det fasta uttrycket käpprätt åt helvete eller finns det andra sammanhang där ordet käpprätt fungerar?

Bestämd farfar blir farfadern

Jag funderar på vilken bestämd form man ska använda för farfar? Jag ser i Svenska Akademiens ordlista, SAOL, att farfadern är bestämd form singular, men jag har även sett farfarn. Vad rekommenderar ni?