Nytta bekämpar språkdöden
Ämnet är språkdöden och det är fullt i stora hörsalen. Det handlar inte om den död som drabbar språk på Bali eller i Amazonas, utan nedläggning av universitetsutbildningar i Sverige. Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet har bjudit till debatt.
Den akuta anledningen till debatten är att Göteborgs universitet har beslutat att bland annat lägga ner all utbildning i italienska. Men det vikande antalet studenter till de traditionella språkutbildningarna är en internationell trend och det är främst den som ska diskuteras.
Trots det dystra ämnet är diskussionen rolig. Många skrattar och alla vill att språken ska överleva. En hel del är vi överens om. Vi försöker reda ut några paradoxer, som att så många ungdomar är språkintresserade, men så få vill läsa språk. Eller att så många företag vill ha språkkompetens, men att så få är beredda att betala för det (redovisat av Ingela Bel Habib i Språktidningen 7/12). Vi skyller på omvärlden och systemet.
Då säger språkvetaren Kerstin Norén, tidigare rektor på Karlstads universitet och nu på Högskolan Väst, de förlösande orden: Vi måste göra oss nyttiga!
I väntan på att skolan prioriterar språk, att industrin efterfrågar språkkunskaper och att språkvetenskap får den status den förtjänar får vi laga efter läge. Utbildningar som internationella språkprogrammet i Göteborg visar att det går att skapa efterfrågan. De hade 619 sökande till 60 platser.