’Neanro var självklart’
Carin och Crille Neanro satte ihop efternamnet genom att plocka bokstäver från sina barns namn: Josefine, Johan och Robert. Ne kommer från de två sista i Josefine, an från de två sista i Johan och ro de två första i Robert.
- Vi har inga gemensamma barn, säger Carin Neanro, så vi tyckte detta var väldigt bra. När vi googlade på Neanro så fick jag upp en träff på en blogg där någon kallade sig Neanro. Det var skrivet på engelska och den personen gifte sig samma dag som vi: 080808. Då var det självklart att vi skulle ansöka om det namnet.
Richard Soldikt heter så sedan 2008. Då bytte han från Richard Eldomom, även det ett taget namn. Han valde det namnet för att han arbetade mycket med teater och ville ha något expressivt.
- Ganska snabbt upptäckte jag dock att man var tvungen att säga Eldomom två, tre gånger, och ändå blev det ofta fel, säger han.
Richard behöll ändå namnet Eldomom i femton år innan han bytte igen.
- Jag arbetar som språklärare, men har just färdigställt ett manus om Shakespeare och skrivandet ligger mig nära, därav efterledet dikt. Och sol står för något andligt: liv, ljus och hopp. Soldikt känns väldigt bra.
Några av 2008 års nya efternamn: Adleburg, Bågenklint, Clintsol, Cyklist, Drömstedt, Gyllenväst, Knyckare, Liljelycka, Lyxbäck, Minnesstjärna, Ridderton, Ruskelöv, Silwerflyckt, Skogshjärta, Soldikt.