Med en öl i kroppen kan det gå bättre att tala ett främmande språk. Och förklaringen är inte att den som druckit alkohol överskattar sina kunskaper. För bedömningen svarar personer som inte vet vem talaren är.

Det är forskare i Storbritannien och Nederländerna som har studerat effekten av att dricka en liten mängd alkohol för att därefter tala ett främmande språk. Mängden alkohol anpassades efter deltagarnas kroppsvikt. Den som vägde 70 kilo fick dricka en mängd alkohol som ungefär motsvarade fyra deciliter starköl.

Att stora mängder alkohol gör allt annat än underverk för en persons språkförmåga är känt sedan länge. Men en liten mängd verkar alltså – åtminstone i detta sammanhang – kunna ha positiva effekter.

I studien deltog 50 personer med tyska som modersmål. Samtliga studerade vid ett nederländskt universitet där de också hade börjat lära sig nederländska. Studenterna delades in i två grupper. Ena halvan fick dricka en liten mängd alkohol medan den andra halvan fick en alkoholfri dryck.

Därefter fick de under några minuter samtala på nederländska med en testledare. Samtalen spelades in och utvärderades av modersmålstalare. Dessa fick inte veta vilka studenter som hade druckit alkohol och vilka som fått alkoholfritt.

De testpersoner som druckit alkohol fick betydligt högre betyg för sin nederländska. Det var i synnerhet deras uttal som fick höga betyg av modersmålstalarna.

Att stora mängder alkohol inte heller gör underverk med omdömet är också känt sedan länge. Men den lilla mängd som hälften av testdeltagarna drack påverkade inte bedömningen av den egna förmågan. Bägge grupperna ansåg sig vara lika duktiga på nederländska.

Orsaken bakom skillnaderna är oklar. Forskarnas teori är att lite alkohol får hämningar att släppa samtidigt som den aktuella mängden var så begränsad att den inte påverkade språkförmågan negativt.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Psychopharmacology.

Anders

Foto: Istockphoto

0 kommentarer

Tre av tio svenskar är sugna på att lära sig spanska. Franska och engelska är också populära val. Det visar en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av tankesmedjan Humtank, där 1 000 personer fick frågan om vilket språk de helst vill lära sig.

Hela 29 procent av de tillfrågade svarar i undersökningen att de vill lära sig spanska. Intresset för just spanska är något större bland kvinnor än bland män. Språket är dessutom etta i samtliga åldersgrupper – utom bland svenskar som har fyllt 65 år, som helst vill lära sig engelska i stället.

Tvåa är franska med 13 procent, trea engelska med 12 procent, fyra italienska och tyska med 9 procent, sexa kinesiska med 8 procent, sjua arabiska och ryska med 3 procent, nia portugisiska med 2 procent och tia japanska med 1 procent. Polska fick bara någon promille medan ingen lade sin röst på hindi eller svenska.

Bland männen bultar hjärtat lite extra för tyska och kinesiska. Kvinnorna är däremot mer intresserade av franska och arabiska. Nyfikenheten på engelska börjar vid 50 års ålder medan personer mellan 15 och 29 år är särskilt sugna på kinesiska och tyska.

Hos Folkpartiets och Miljöpartiets väljare sticker intresset för franska ut. Kristdemokrater, sverigedemokrater och socialdemokrater anser sig ha störst behov av engelska. Moderaternas sympatisörer går i gång på spanska. Centerpartister och vänsterpartister placerar sig däremot i språkdrömmarnas mittfåra – även om vänsterväljarna rynkar lite mer på näsan åt tyska än genomsnittssvensken.

När det gäller arabiska är nyfikenheten störst bland Miljöpartiets väljare och minst hos Sverigedemokraternas väljare. De senare är i stället mest positiva till ryska. Miljöpartisterna vurmar också mest för japanska, portugisiska och franska – det senare språket ett intresse de delar med folkpartisterna. Kinesiska och engelska går hem bäst hos kristdemokrater och både italienska och tyska hos folkpartister. Moderater är de som oftast föredrar spanska.

Anders

Foto: Istockphoto

4 kommentarer
Prenumerera på RSS - främmande språk