Visslad turkiska skapar balans i hjärnan

Text:

Innan telefonen uppfanns utvecklades i Turkiet ett visselspråk för att man skulle kunna kommunicera på stora avstånd. Den visslade turkiskan används fortfarande – och är dessutom unik eftersom ”talarnas” vänstra och högra hjärnhalva får arbeta lika mycket.

På turkiska kallas den visslade turkiskan kuş dili, vilket betyder ’fågelspråk’. Det handlar enligt forskarna inte om något eget språk, utan om turkiska som anpassats just för att kunna visslas. Grammatiken sägs vara densamma, och det finns lika många ord som i ”vanlig” turkiska. Men för en person som enbart talar den vanliga turkiskan, är det mycket svårt att förstå det visslade språkets ”uttal”.

Forskare i biopsykologi vid universitetet i Bochum har nu studerat den visslade turkiskan. Totalt deltog 31 personer bosatta i nordöstra Turkiet i studien. Där används visselspråket för att kommunicera med grannar som bor 700 meter bort på andra sidan av en djup dalgång.

Vänster hjärnhalva är den som förknippas med språklig aktivitet. Talare av tonspråk använder i större utsträckning höger hjärnhalva, men det är fortfarande den vänstra sidan som dominerar. När det gäller visslad turkiska används vänster och höger lika mycket.

Forskarnas förklaring till den unika arbetsfördelningen är att kompetensen i det turkiska språket finns i den vänstra hjärnhalvan. I den högra hjärnhalvan finns däremot de redskap som används för att ta in och tolka visslingarna.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Anders

Foto: Onur Güntürkün