Veckans nyord: köttcancer

Text:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1546","attributes":{"alt":"","attributes":" media-image ","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":"1"}}]]

Att rött kött ger ökad risk för cancer var ett forskningsrön som fick stor uppmärksamhet i medierna härom veckan. I Expressen tipsades läsarna hur de genom att välja annan kost kunde minska risken för köttcancer.

Ordet väckte en hel del reaktioner på nätet. De flesta kommentarerna är negativa, men journalistutbildaren Rosmarie Holmström säger i Medievärlden att köttcancer fungerar som ett rubrikord eftersom det "väcker uppmärksamhet och fångar läsaren".

Katerina Janouch utsåg i på Twitter köttcancer till "dagens äckligaste ord" och ville i ett annat inlägg tilldela den som hittade på ordet "SAOL:s innovationspris". I ett blogginlägg undrade Filmjanne om det inte blivit dags att skrämma biopubliken "med en riktigt hemsk film om köttets synder". Susanne Sjöstedt tyckte däremot på Twitter att köttcancer var "mer roande än upprörande".

Debatten om ordet gav det också en viss spridning. I den aktuella artikeln är det inte svårt att förstå vad sammansättningen köttcancer syftar på. Men ryckt ur sitt sammanhang kan köttcancer tolkas på flera sätt – är det en cancer som finns i köttet eller köttet som kan orsaka cancer?

Olämpligt? Inte enligt Rosmarie Holmström, som menar att de nyanser som inte framgår av rubriken förklaras i brödtexten.

Anders

Foto: Istockphoto