Veckans nyord: framtidsfullmakt

Text:

Om en person hastigt förlorar förmågan att ta hand som sina angelägenheter blir det upp till myndigheterna att utse en förvaltare eller god man. Framtidsfullmakten kan bli lösningen på problemet.

I juli blir framtidsfullmakten verklighet i Sverige. En fullmakt är enligt Svenska Akademiens ordlista en ’skriftlig handling med bemyndigande att handla i ngns ställe el. att inneha tjänst’. Den kan gälla under en viss tidsperiod eller tills vidare.

Framtidsfullmakten är en ny typ av fullmakt. Den innebär att en person tar hand om fullmaktsgivarens personliga och ekonomiska angelägenheter när givaren inte längre kan göra det själv. Det är alltså givaren själv som väljer fullmaktshavare. Myndigheterna blandas inte in i själva valet.

Det är också fullmaktshavaren som bestämmer när framtidsfullmakten ska gälla. För att systemet inte ska kunna missbrukas ställs det krav på samråd och lojalitet från fullmaktshavarens sida. Beslutet om tidpunkt ska även kunna prövas i domstol. Vidare får givaren utnämna en granskare. Både granskaren och överförmyndaren kan kräva fullmaktshavaren på en redovisning för att säkerställa att fullmakten inte utnyttjas på ett sätt som strider mot givarens intressen.

Införandet av framtidsfullmakt har diskuterats under en längre tid. Det första belägget är från 2002. Då gjordes den första utredningen. Användningen av ordet har ökat de två senaste åren i takt med att idén kommit allt närmare förverkligande.

I Dagens Juridik diskuterar juristerna Mårten Qwist och Kennet Öhlund skillnaderna mot dagens system:

Systemet med framtidsfullmakter bygger på att du själv ska kunna bestämma fullmaktens innehåll och vem som ska företräda dig. Du kan också skriva in hur tillsynen ska gå till. Detta är någonting helt annat än dagens system där tingsrätten utser en god man på förslag av kommunens överförmyndare. Det är sedan överförmyndaren som utövar tillsyn enligt föräldrabalkens stränga regler, där reglerna om god man finns, och ingen hänsyn tas till om den gode mannen är en nära släkting eller till och med make/maka.

I samband med att regeringen presenterade förslaget rapporterade SVT om förändringarna:

I dag har regeringen föreslagit ett alternativ som gör att en frisk person i förväg kan utse någon som tar hand om ekonomin om han eller hon senare skulle bli oförmögen att göra det på egen hand. Med hjälp av en framtidsfullmakt kan du välja till exempel en släkting som blir fullmaktshavare, och på så vis slippa få en god man.

Anders

Foto: Istockphoto