Pressmeddelande: Här är svenskans mest adopterade ord

Text:

Fåk är det ord som har adopterats i särklass flest gånger i den kampanj som Språktidningen lanserade i höstas. Fåk används nästan bara om de snöstormar som under vintrarna förvandlar det öppna landskapet på Öland till en vit och ogenomtränglig vägg.

– Alla som har adopterat fåk berättar själva om starka kopplingar till Öland. Fåken är kanske inte älskad av alla, men det är uppenbart att ordet ligger ölänningarna varmt om hjärtat, säger Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen.

Det var i november 2019 som Språktidningen listade 1 001 ord som numera används så sällan att de riskerar att strykas ur nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista. Samtidigt uppmanades läsarna att adoptera sina favoriter. Gensvaret var stort. 607 av dessa ord har adopterats av minst en person.

– Det är säkerligen ett tecken i tiden att zigenarkapell är ett av de 394 ord som ingen ännu har adopterat. Allt fler är medvetna om att zigenare betraktas som nedsättande, säger Anders Svensson.

Bland de mest adopterade orden finns fler dialektord. Där märks finlandssvenskans dynvar, ’örngott’, och åpen, ’som själviskt tar för sig av något’, som är vanligast i västsvenska dialekter.

– Många har starka känslor för dialektord. De kanske påminner om barndomen och uppväxten. Men de kan också vara en viktig del i den egna identiteten. Många finlandssvenskar anser till exempel att det vore en oerhörd förlust att börja använda örngott i stället för dynvar.

Populära är också förhållandevis milda och lite lätt omoderna förolämpningar som ärkenöt, ’mycket dum person’, drul, ’drummel’, och åkerspöke, ett ord som betyder ’fågelskrämma’ men som också kan användas för att kommentera en persons utseende.

Här är de tio mest adopterade orden i svenskan:
1.
Fåk
2. Ärkenöt
3. Åkerspöke
4. Whiskygrogg
5. Dynvar
6. Åpen
7. Allrakäresta
8. Hugsvala
9. Pappenheimare
10. Drul

Den som vill adoptera ett ord kan fortfarande skicka in sin favorit och en motivering till adoptera@spraktidningen.se.

Kontaktperson:

Anders Svensson

0768-68 58 24

anders@spraktidningen.se