Islänningar säger ja till liberalare namnlag

Text:

Sex av tio islänningar vill att landets omstridda namnlag ska bli mer tillåtande. Bara två av tio är emot en liberalisering. Det visar en opinionsundersökning beställd av inrikesminister Ólöf Nordal. I höst väntas hon lägga fram ett förslag till en ny namnlag.

De senaste åren har den isländska namnlagen blivit allt mer ifrågasatt. Vid tre tillfällen har den utmanats i domstol, och vid samtliga tre tillfällen har staten förlorat. Medierna har också berättat om medborgare som inte kan resa utomlands eftersom de saknar av myndigheterna godkända förnamn, och därför inte kan få något pass.

Under sommaren har dessutom två låtar som sågar namnlagen jäms med fotknölarna, Pollapönks Mannanafnalagið och Jón Gnarr och Memfismafíans Mannanafnanefnd, spelats flitigt.

Inrikesminister Ólöf Nordal vill själv avskaffa namnlagen helt och hållet. Hon anser att det är föräldrarnas sak att avgöra vad deras barn ska heta. Ett sådant förslag har tidigare lagts i alltinget, den isländska riksdagen, av liberala Ljus framtid.

Men det är inte troligt att Ólöf Nordal väljer en så radikal väg. I stället är det sannolikt att myndigheterna alltjämt kommer att ha möjlighet att stoppa namn som kan uppfattas som kränkande eller stötande. Den nya lagen väntas också slopa alla hinder för föräldrar med andra modersmål än isländska att ge barnen namn från dessa språk.

Stödet för en liberalisering av namnlagen är starkt. Hela 60 procent vill se en mer tillåtande namnlag. Bara 20 procent motsätter sig en liberalisering, medan 19 procent varken är för eller emot en sådan utveckling.

Däremot säger 76 procent att det bör finnas ett regelverk för vilka namn som är tillåtna. Bara 24 procent vill släppa namngivningen helt fri.

Deltagarna fick också möjlighet att nämna vad de ansåg vara viktigast med en ny namnlag. Där uppgav flest att namn som kan uppfattas som nedsättande bör kunna stoppas. Näst högst prioritet gavs till att namn ska vara anpassade till isländskans grammatik, som att kunna böjas i samtliga kasus.

Anders

Foto: Thinkstock