Bebissnack ger barnet större ordförråd

Text:

Det är inte mängden ord en bebis får höra som avgör vokabulärens utvecklingstakt. I stället kan ordförrådet växa snabbare om bebisen får mycket tid ihop med en förälder som talar livligt och inlevelsefullt. Det hävdar amerikanska forskare i en studie publicerad i tidskriften Developmental Science.

Kvalitet går före kvantitet när det gäller ordförrådets utveckling. Det konstaterar en forskargrupp som studerat 26 amerikanska ettåringar genom att spela in samtal mellan barn och föräldrar. Totalt 4 075 samtalssnuttar på 30 sekunder var analyserades för att avgöra hur föräldrarna talade med barnen. Ett år senare fick föräldrarna uppskatta storleken på barnets ordförråd.

Höga toner, inlevelsefull stil, utdragna vokalljud och långsamt och glatt tal får i större utsträckning ettåringarna att svara med olika språkljud när de är ensamma med en förälder. En förälder som talar med barnet i vanlig samtalston får inte samma intensiva respons.

Vid två års ålder fick föräldrarna besvara en enkät som utvärderade barnets ordförråd. De barn som hade mest tid på egen hand med en förälder som anpassade sitt tal hade i snitt en vokabulär på 433 ord. Däremot hade de barn som fick minst ensamtid med föräldrarna och mest tilltalades i vanlig samtalston ett ordförråd på 169 ord.

Att varje dag överösa barn med anpassat tal främjar enligt forskarna barnets språkutveckling. Studien visar också att olika typer av tal ger olika resultat. Ju mer en förälder strävar efter interaktion, desto mer svarar barnet genom språkljud och ögonkontakt.

Studien säger dock inget om barns fortsatta språkutveckling. Även om vissa barn är snäppet senare i utvecklingen vid ett eller två års ålder har de alla möjligheter att både komma i kapp och förbi senare i livet.

Anders

Foto: Istockphoto