Språkpoliser är oftare introverta och dömande

3 kommentarer

Personer som reagerar negativt på stavfel och grammatiska missar är oftare introverta. Extroverta har större överseende med andra skribenters misstag. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.

Den som lsäer en bostadsannnons där ngon efterlyste en rumkamrat och stör sgi på språkliga mssar i teksten är ofta en introvert person som lägger stor vikt vid korrekt språk. Det är också en person som tillskriver den skribent som är ansvarig för misstagen fler negativa egenskaper. Språkpoliser har alltså flera gemensamma karaktärsdrag.

Bakom studien står forskare i lingvistik och psykologi vid University of Michigan, USA. Där fick 83 personer läsa svar på en annons efter en rumskamrat. Vissa av svaren hade flera stavfel (som teh i stället för the) och olika grammatiska brister. Deltagarna fick även svara på frågor om sin personlighet och om attityder till språkfel.

Bägge typerna av fel i mejlsvaren orsakade betydligt större irritation hos introverta läsare. De bedömde personerna bakom mejlsvaren som mindre intelligenta och mindre sympatiska. Inte heller var de särskilt sugna på att dela bostad med dem.

Även extroverta läsare upptäckte många misstag. Men de var inte alls lika benägna att tillskriva skribenterna negativa egenskaper som de introverta språkpoliserna.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Jag är en språkpuritan och är alltid kritiserade när officiella källor eller mindigheter och/eller journalister skriver med horribla grammatiska fel. Orsaken till det är det att en del av dessa människor har gått genom sina examen med godtyckliga betyg, inte minst journalister, och det finns en regel som säger att barn gör som vi gör, inte bara som vi säger. Läser de dåligt språk från vuxna.... Så denna kritik mot oss är TOTALT OBEFOGAD!

Lägg till ny kommentar