Tipsa oss om 2019 års nyord!

7 kommentarer

2019 års nyordslista släpps den 27 december. Språktidningen och Språkrådet arbetar just nu med att sammanställa listan. Är det något nyord som du tycker borde vara med på listan?

Vi söker efter nya ord i svenskan. Vi är ute efter ord som är på väg att etablera sig i allmänspråket. De behöver inte ha nödvändigtvis ha kommit in i svenskan under 2019, men om orden har använts tidigare bör de ha ökat avsevärt i användning under året.

Skicka gärna med ett förslag till definition och ett språkexempel som visar hur ordet används. Du kan mejla förslag till anders@spraktidningen.se eller skriva i kommentarsfältet nedan.

Anders

Illustration: Pixabay

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Slökokare.

Allt eftersom "slow cooker" blir ett allt vanligare inslag i svenska kök, så har ordet försvenskats och används i Facebookgrupper, i receptbloggar och på många andra ställen, tillsammans med ordet "långsamkokare". Några exempel:

https://www.landleyskok.se/tillagning/slokokare
https://www.halsasomlivsstil.com/slow-cooker-gor-det-enklare-att-laga-br...
Facebookgruppen "vi som slökokar"

Och en mängd träffar på Google på bloggar och liknande.

Boomer

Från engelskan, där "boomer" (av "baby boomer") länge använts om personer födda 1946–1964. Har under året fått ett uppsving som ett ord som används för att avvisa konservativa åsikter från äldre personer genom att just hänvisa till deras ålder, och i den bemärkelsen kommit in i svenskan. Förmodligen vanligare på sociala medier än i tidningstext.

Hej
Jag heter Kasper och är 5 år.
Jag använder mitt nya ord svirvla när jag snurrar spaghetti runt gaffeln.
Jag svirvlar

Klimatutsläpp - Synonymt med Klimatgasutsläpp, alltså utsläpp av klimatgaser (koldioxid, metan mfl), som påverkar klimatet negativt.

Klimatutsläpp används flitigt.

Lägg till ny kommentar