Killgissning

Att beskriva något som om att det är blytung fakta fast det egentligen är en gissning eller ett antagande
Av: 
Jessica Westman
Det här nyordet har skickats in av en läsare. Rösta genom att gilla på Facebook!
0 personer har röstat.

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Ordet killgissa är sexistiskt!

Jag kan inte förstå att folk bara accepterar att man infört ett uppenbart sexistiskt ord som "killgissa". I mitt tycke finns det redan alternativ som inte är sexistiska. Spekulera, gissa eller rent ut sagt ljuga är ju det som man egentligen gör. Att folk inte fattar att ord som "mansplaina", "manspreading" och "killgissa" med flera är sexistiska och bara till för att trycka till, och tysta pojkar, killar och män, gör att man undrar vilket samhälle man vill ha.

Killgissa

Men jag som e kille kan ju ärligt säga att iaf dom killar ja känner inklusive jag ”killgissar” ganska mycket å de känns ju som att de är en mansgrej å framstå som att man kan de mesta.. men ska man spekulera som dom ovan så bör man ju byta namn på en hel del saker tex våldtäktsman och brandman.. för de finns ju faktiskt kvinnor som våldtar och jobbar som brandman... kan inte saker bara få heta som de heter så kan man lägga energi på viktigare saker?

Skitsnack

Skitsnack

Vadå "vi killar brukar gissa" och "det är en mansgrej" ?
Tror du att du är representativ för män? Det tror jag knappast, du tillhör nog den mer feminina skaran av män, därför är du ok med detta. Eller så är du en tjej som låtsas vara rn man.
Hur som helst, ska man vara mer rättvis så borde det snarare heta "flickgissa" eftersom det är vida känt att tjejer brukar uttrycka sina åsikter oftast baserade på känslor och inte fakta. Det är biologiskt betingat och är således inget konstigt.
Att man nu försöker komma ifrån den sanningen genom att projicera detta mot män istället är en typiskt extremfeministisk grej. Det borde förbjudas. Det är totalt fel och är dessutom sexistiskt. Ingen forskning bakom det heller.

Nej

Tack för att du så tydligt agerar levande exempel på varför ordet heter som det heter. Jag antar att det råkade gå dig lite över huvudet att hela din kommentar är en enda lång killgissning.

Dessutom lyckades du ironiskt nog agera på exakt det sätt som du helt grundlöst anklagar tjejer för; nämligen att uttrycka åsikter som är baserade på känslor och inte fakta. Det räcker nämligen inte att bara påstå att något är "vida känt" för att det ska bli sant. Inte heller blir någonting sant även om det skulle råka vara så att en massa människor tror det - jorden var tex inte mer centrum i universum när det var "vida känt" än det är idag.

Det är överlag väldigt tydligt att du inte har någon som helst kunskap om varken neurobiologi, vad som är och inte är sexism (eftersom större delen av din egen kommentar är ren sexism), "extremfeminism" eller vad det finns forskning på och inte. Inte heller har du någon koll på lagstiftning och vad som är rimligt eller orimligt att förbjuda. Men jag förstår att alla dina upprörda känslor kommer i vägen för din möjlighet att ta till dig fakta och förhålla dig sakligt till de här frågorna. Eller så är du kanske en tjej, som låtsas vara en man?

Killgissa

Om du läser en del om kommunikation och hur det skiljer sig mellan könen så finns det en generell regel (nej, inte 100%) att mäns kommunikation i större utsträckning handlar om makt och där passar killgissningar in perfekt. En kille kommer helt enkelt att förkunna sin åsikt genom en förklädd gissning mycket starkare än en kvinna och hellre peka åt fel håll istället för att säga "jag vet inte....

Killgissa

Jag upplever att ”killgissa” kan syfta på en norm som upprätthålls av män. Men i bruk anser jag att det används för att ogiltigförklara argument, åsikter eller genuina gissningar från män.

Att folk använder fakta inkorrekt eller påhittad fakta är välkänt oavsätt kön. Men att skapa ett ord som är riktat mot ett specifikt kön med dessa egenskaper är enligt mig olämpligt. För det är inte exklusivt för män att göra gissningar i argument utan detta kan förekomma oavsätt kön.

Tänk er själva att begreppet hade varit riktat mot något annat kön eller någon annan etnicitet och hur otroligt olämpligt det hade varit i ett sådant fall.

Därför tror jag att ordet är onödigt skapat som ett svar på ojämställdheten i samhället som en form av hämndaktion.

Men detta är bara min åsikt.

Killigissning Vs tjejgissning?

Baksidan med sexistiska uttryck är att de slår tillbaka ganska snabbt, jag hörde någon använda ordet "tjejgissa" för ett par veckor sedan och undrade så klart vad det var.

Fick ungefär den här förklaringen:

tjejgissa/tjejgissning =
Att i förväg kolla upp och memorera eller i smyg läsa upp fakta/rätt svar i en specifik fråga medan en diskussion fortfarande pågår och presentera detta för övriga deltagare som om det vore ett en kvalificerat, kompetent och kunskapsbaserat antagande av personen själv. Det kan alltså vara allt från i förväg inlärda fakta ur facit, uppslagsverk, vetenskapliga eller medeicinska undersökningar och liknande till direkta smyguppläsning mer eller mindre innantill av innehållet i exempelvis en Wikipediartikel från mobiltelefonens display.

Syftet är att få alla att tro att det är något som tejgissaren kommit på alldeles sjäv, och det gäller även att få någon av de andra deltagarna i diskussionen att kontrollera uppgifterna och konstatera att de stämmer. Därmed stärker uppgiftslämnaren/tejgissaren sin egen ställning som kompetent person i gruppen och/eller hos chefen/läraren.

Men det finns väl ingen som skulle göra något sånt? Eller? Jag är själv trött på den här typen av uttryck, de bara ökar klyftorna och ojämlikheten mellan könen och förstärker våra stereotypa och felaktiga uppfattningar om typiskt manligt och kvinnligt.

Påstår
Cisso

Lägg till ny kommentar

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.