De, dem eller dom?

37 kommentarer

Debatten om de och dem har fått ny näring. Den här gången började det med en debattartikel i Svenska Dagbladet. Där hävdade gymnasieläraren Henrik Birkebo att det blivit dags att införa enhets-dom.

Henrik Birkebo skriver i artikeln att slaget om de och dem är förlorat. För att underlätta för eleverna vill han därför övergå till dom. Samma uppfattning har bland annat Per Ledin, professor i svenska vid Södertörns högskola, argumenterat för i ett blogginlägg.

Mothugg kom från olika håll. Olle Josephson, professor i svenska vid Stockholms universitet, skrev i Svenska Dagbladet att enhets-de vore ett bättre val.

Vad föredrar du? Att svenskan behåller de och dem eller inför enhets-de eller enhets-dom. Rösta här!

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Men herregud, var och en skriver väl som hen vill? Vi ska väl inte vara sämre än norrmännen, som enligt läroboken i norska för invandrare "skriver etter sin talemåte"?

Själv har jag glatt skrivit dom sen 70-talet - när en ledigare stil eftersträvas. Jag tar mig till och med orådet att använda konjunktiv när jag känner för det.

Vad är det egentligen för överförmyndare som försöker lägga sig i hur vi skriver? Det är ju värre än kung Ferdinand av Spanien som snäste av grammatikern Antonio de Nebrija när han ville att kungen skulle stadfästa hans nya grammatik: - En sån tyrann är jag väl inte att jag lägger mig i hur folk skriver! Annars drog han sig inte för att bränna folk på bål för att de ifrågasatte Marias jungfrudom och dylikt.

”Hen” är något halvkön svensken hittat på. Alla avarter ska ju accepteras i Sverige hahaha.

Hen låter förj#$ligt! Borde användas när det passar, istället för att dra alla över en kam.

Han. Som jag-du-han-hon osv. Hen används när vi inte vet om vi pratar om en man eller en kvinna.

Jag tycker att man bör bevara de och dem. Jag undervisar i finska för (mestadels) svenskspråkiga studenter och har upptäckt att det är allt svårare att exemplifiera genom språkvetenskapliga nyanser på svenska. Ett större problem än de/dem är faktiskt skillnaden mellan sin, sitt, sina och hans, hennes, deras. Det är nästan inga unga som begriper det i dag.

Inte bara unga har problem med hans hennes sin sitt etc. Lyssna på journalister. Nog trodde jag att den gruppen hade fått lite språkbildning.

Det har visserligen gått tre år sedan LasseW:s kommentar så det är kanske lite sent
för att att besvara den men jag gör det ändå eftersom jag inte sett denna sida förrän nu.

Det är ju bara att läsa svt:s text-tv för att man ska inse att bara för att någon är journalist
så betyder inte det att de kan svenska.
Enligt svt är det högutbildade journalister som skriver artiklarna på deras text-tv men
det är ständigt stavfel, grammatiska fel och icke kompletta meningar i artiklarna.
varje dag. Framför allt på sportsidorna. Senast i tisdags var det t.ex någon som i en artikel skrev dax istället för dags som det ska stavas även om uttalet låter som dax.
Men detta exempel är en bagatell mot massor av andra fel jag sett i artiklarna på deras text-tv.

I germanska språk har utvecklingen från syntetiskt till analytiskt i stort sett alltid pågått, men det tycker jag är synd, för det är så många nyanser och distinktioner som försvinner. Därför tycker jag att vi skall göra allt vi kan för att behålla de distinktioner vi har. Jag tror inte att dagens människor är dumma, folk kan mycket väl lära sig att förstå skillnaden mellan de och dem. Det är hur enkelt som helst! Problemet tror jag är att grammatik i dag inte upptar så stor del av svenskundervisningen. Det verkar finnas många människor, som inte kan några grammatiska termer över huvud taget. Jag tycker att skolan har ett ansvar att se till att varje elev lär sig att skriva vårdat och ordentligt. Det är minst lika viktigt som att ha kunskaper om litteratur. Om jag vore svensklärare, skulle jag inte godkänna en enda elev, som inte kunde skilja mellan de och dem.

Det blir nog inte lätt att lära eleverna detta. Nyligen såg jag en text från en lärare som använde dem istället för de på "fel" sätt. Dom känns bättre att använda än dem när det ska vara de.

Jag tror det beror på att dagens unga läser god litteratur alldeles för lite. Man får inte något "språköra". Angående de och dem - prova med vi och oss istället.
Det är synd om oss eller det är synd om vi. Det första alternativet låter väl klart bättre eller...
Det är likadant med var och vart. Det finns visserligen en enkel regel som säger att var uttrycker befintlighet och vart är uttryck för riktning men har man lite språköra "hör" man att "vart är du" låter fel liksom "var skall du gå", när man får svaret "till kiosken"
Björn

Jag tycker att alla lärare på alla stadier i grundskolan och gymnasiet oavsett vilka ämnen man undervisar i, ska vara "svensklärare". Men det förutsätter ju att de själva kan...

Om man skriver som man talar borde man ju i så fall skriva dåm eller dåmm. Dom är du det som domaren avkunnar...

Vi lever i en globaliserad värld och i många språk finns just skillnaden motsvarande "de" och "dem". En stor del av eleverna i skolan kommer lära sig andra språk (eller lär sig redan) så gör språkinlärningen en tjänst och ha kvar "de" och "dem". Så jädra svårt är det inte! Eleverna kan ju exempelvis skilja på användningen av "they" och "them" på engelska.

Instämmer i vikten av att kunna skilja mellan de och dem när man med stöd av grammatiken ska lära sig främmande språk. Sorgligt är det också att inte alla svensklärare behärskar svenska språket bättre...

Ett par kommentarer all vänlighet:
1) Har man läst min debattartikel bör man också förstå varför inte jämförelsen med they/them (eller vi/oss) är riktigt relevant.
2) Andra språk har gått ännu längre än vi när det gäller att slopa grammatiska distinktioner, ex engelskan. De har you/you - i _både_ singular och plural (och visst kan det faktiskt vara lite oklart emellanåt att veta ifall vad som avses är sing. eller plur, men det är å andra sidan också en helt annan fråga).

Oj! Två fel: *Birkebo, *i all vänlighet (blir dock aldrig riktigt vän med smartphone-tangentbordsformatet).

Någon kommenterar att man ska låta folk skriva som de vill. Jag tror inte på den idén. Poängen med ett reglerat skriftspråk är ju att det ska vara lätt för läsaren att förstå. Med egna regler blir det en enda röra när man ska försöka gissa vad varje skribent menar. I mina privata anteckningar skriver jag däremot gärna både "dom", "mej" och liknande eftersom de inte är tänkta att läsas av någon annan.
Sen kan man ju undra vad det är som gör att det nu plötsligt är så omöjligt att lära sig skilja på "de" och "dem". Det har bevisligen gått bra förr.

Jag är danska och fattar inte hur svenskar kan ha så jävla svårt att skilja på dem.
Jag lyssnar mycket på nyheter och stänger ofta av för att jag blir irriterad på alla som hela tiden säger 'dom'. Det låter ju för jävligt ! Man skulle aldrig höra en danska säga 'Dem studenter som skal til festen skal huske at medbringe sodavand og kage'.

Det som är väldigt intressant i sammanhanget är att svenska språkvårdande myndigheter, som representant för dessa exempelvis Lena Lind Palicki från Institutet för språk och folkminnen, förefaller ha uppfattningen att talspråket skall styra skriftspråket. Då får man vissa problem. Som Lena frågade retoriskt i ett Aktuellt-inslag förra veckan, vilket sätt att tala, vilken dialekt ska vara normen? Vad talspråket har med skriftspråket att göra borde hon som resultat av detta uttalande ha tillfrågats om av intervjuaren! Jag håller helt med Britt Magnuson, att ett reglerat skriftspråk som alla får lära sig - och svenskans regler är väl ändå inte de mest komplicerade och svårinlärda av alla språks, det tyckte ju också gymnasieelever med invandrarbakgrund som intervjuades i omnämnt Aktuellt-inslag - är det som ger alla samma möjlighet att förstå texter. Språkvårdande myndigheter har också uttryckt att förenklingar görs som en följd av strävande efter ökad tillgänglighet och demokratisering. Det är nog precis tvärtom. Förenklingar som gör det svårare att ta till sig historisk litteratur, äldre texter av vad slag det vara månde, hindrar den folkbildning som är fundamental i en fungerande demokrati!

Det är väl ändå ganska självklart att vi måste ha någon form av gemensamt språk? Då måste ju någon instans bestämma vad som gäller. Hur ska annars omvärlden och nyanlända kunna lära sig vårt språk? Kanske ska vi skippa svenskan och gå över till engelska, eller?

Svenska språket är svårt och lära sig, vårat språk ändrar sig, vi skriver tex. v istället för w nu i modern tid och har tagit bort h i flera stavningar, finns nog 100 sådana exempel. Så det är dags att ändra det till dem och dom. Ingen diskuterar något vi ändrade på för hundra år sedan? Människan är alltid rädd för förändring men det är oundvikligt! Ett tips för er som har problem med rätt stavning vid skoluppsater eller viktiga mejl, jag brukar gå in på google translate och skriva meningen på engelska så translate kan förklara vad som är rätt, förhoppningsvis kan google stavningen!

Man vänjer sig med allt. T.o.m. i ansedda tidningar ser man böjningen dem istället för de. Språket förändras och förenklas hela tiden, så det finns ingen anledning att stava dom som dem när det uttalas dom. De är på utrotningens brant och kommer att försvinna då det endast är den äldre generationen som använder den formen.

Bara för att vissa lärare är lata och inte vill göra sitt jobb, betyder inte det att vi ska slakta den svenska grammatiken. Om matteläraren möts av tillräckligt många elever som tycker att åttans tabell är svår, ska vi då fatta ett beslut att använda sjuans tabell i stället? Mycket dumt har jag hört, men ibland överträffar verkligheten tyvärr dikten.

Det här kan ha varit den sämsta jämförelsen någonsin och saknar helt relevans i diskussionen.

De/dem/dom-distinktionen är förvisso lite fånig. Det är en sak att ha skilda subjekts- och objektsformer som liknar varandra, men steget därifrån och till att inte uttala dem som någon av stavningarna verkar föreslå är vad som skapar problem. Jämförelsen med they/them i engelskan haltar lite just på grund av detta, då man ju i alla fall kan utläsa den påbjudna stavningen ur dessa ord.

Nu kommer vi väl knappast förordna om förändring från myndighetshåll, utan snarare kommer rörelsen gå år det vanliga hållet, där en förändrad användning som efterhand ger upphov till ändrade språknormer. Jag tror personligen att i en kultur där skriftspråket tar mer och mer plats, i och med sociala medier och andra textbaserade kommunikationskanaler, kommer kanske snarare uttalet att närma sig stavningen: man börjar helt enkelt uttala de och dem som just "de" och "dem".

Vi kan gott gå över till dom i alla lägen, så slipper man bli ledsen när man ser felskrivningar. Vi uttalar ju dem som dom som sagt. Språket har alltid förnyats. De och dem finns ju kvar i alla "äldre" texter. Tror att dom i skrift kommer av sig själv såsmåningom, om inte annat för att vi numera skriver allt mer informellt i form av sms och mejl.

Problemet med användningen av ”dom” istället för ”de” och ”dem” är att det helt enkelt inte är samma sak. ”De” och ”dem” har olika betydelser i en mening, tro det eller ej. Jag vet inte vad andra fick lära sig i skolan, men jag fick i alla fall lära mig att skilja på pronomen i nominativ och ackusativ i en mening. För att förtydliga: jag är 18 år. Det inte vara så fruktansvärt svårt för dagens ungdomar att lära sig skillnaden. Snart kommer väl folk inte att veta när man ska använda ”they” och ”them” heller, om de nu inte förstår vad som är subjekt och objekt i en mening. Vi har redan tagit bort så mycket ”svårt” i vårt språk (sådant som finns i andra språk och som deras använde för övrigt inte har några problem med) och det gör också språket mindre och mindre nyanserat. Javisst, språk förändras hela tiden, men många aspekter av svenskan som fanns förr (kasus, personböjningar etc.) är faktiskt inte så dumma. Kanske är det bättre att svenska språket helt enkelt dör ut, istället för att förvandlas till någonting såhär pinsamt.

Jag tycker inte att använda dom i tal och skrift är nåt stort problem. Däremot förstår jag inte varför oerhört många skriver dem, där det skulle vara de eller dom. T ex: "Dem tyckte att tårtan var god". Det går ju inte att säga den meningen. Detta återkommer väldigt ofta i kommentarer, men också i artiklar i dem, förlåt, de flesta tidningarna. Ett konstigt fenomen, där folk framstår som allmänt efterblivna.

Jag skriver alltid "Dom". Det värsta jag vet är att höra folk läsa texter å säga "De" och "dem" istället för dom. Jag har aldrig träffat en enda människa som uttalar det så. Det är bara onödigt, gammalmodigt och dumt. Det finns så vitt jag kan se inga vettiga argument. Dags att förpassa De och Dem till historiens sophög. Vi har nämligen ingen användning för DOM längre.

Det beror på. Om man vet med sig att man har svårt att skilja på de och dem så är det mycket bättre med ett dom än ett felaktigt "dem".

Framför allt yngre personer har mycket svårt med detta, även personer med högskole- eller universitetsutbildning. Häromdagen skrev chefredaktör för socialdemokratiska idétidskriften Tiden (med licentiatexamen) följande mening: "Beskatta dem förmögna nu."

Frågar man varför de skriver fel så blir svaret inte sällan att "dom är talspråk - dem används i skrift". Finns det svensklärare som kan ta åt sig?

Om man återgår till chefredaktörens exempel "Beskatta dem förmögna nu" så finns faktiskt ett skäl till att ha kvar de/dem, nämligen det syftningsfel som annars kan uppstå. Vill chefredaktören måhända ha så låga skatter så att de personer han tidigare nämnt blir förmögna? Nej, poängen var ju att förmögna skulle beskattas (hårdare).

Lägg till ny kommentar