Veckans nyord: pansexuell

8 kommentarer

Den som är pansexuell attraheras av personer oavsett könstillhörighet. Och till skillnad från bisexuell säger ordet att det finns fler än två kön att attraheras av.

Pansexuell är belagt i svenskan sedan 2001. Länge förekom ordet bara sporadiskt i medierna. Användningen ökade dock kraftigt under slutet på 2016. Det talades om att vara pansexuell i den uppmärksammade norska tv-serien Skam och kändisar som artisten Miley Cyrus, programledaren Clara Henry (bilden) och bloggaren Paulina ”Paow” Andersson började öppet beskriva sig som pansexuella.

I Elle får Miley Cyrus frågor om sin läggning sedan hon i intervjun sagt sig vara pansexuell. Hon beskriver den så här:

Det betyder helt enkelt alla. Det stannar inte vid tjej eller kille eller om någon är i omvandling. Jag ser aldrig folk för vilka de var innan de de är just nu. För jag tänker på den jag var innan den jag är nu; det är rena omvandlingen. Alla förändras hela tiden.

I Tara skildras företeelsen så här:

När Charlotte blir attraherad av en person spelar inte könet någon som helst roll. Somliga kallar hennes läggning pansexuell, själv vill hon ogärna sätta någon etikett på sig.

Nyheter 24 uppmärksammar att Clara Henry i en podd berättar att hon betraktar sig som pansexuell:

Jag är pansexuell. Det beror på hur man ser det. Jag har inte riktigt kommit underfund med vad jag är. Men pansexuell betyder att man tänder på människor, vad det än är för kön, ickekön.

Anders

Foto: Calle Eklund

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Bra ord att vara bekant med!

Det kan vara värt att påpeka att användning av ordet "bisexuell" inte nödvändigtvis medför att det bara finns två kön att attraheras av. En definition av bisexualitet som jag har sett vid flera tillfällen är att man attraheras både av människor med en könsidentitet somär lik ens egen och av människor med en könsidentiet som är olik ens egen.

I RFSL:s ordlista (http://www.rfsl.se/hbtq-fakta/hbtq/begreppsordlista/) förklaras ordet "bisexuell" så här:

------

En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell. Bi betyder två och vissa föredrar därför andra begrepp, som exempelvis ”pansexuell”, för att signalera att de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.

------

Jag är inte rätt person att reda ut begreppen, då jag inte identifierar mig med något utav begreppen, men eventuellt vore det bättre att skriva att ordet "pansexuell" *betonar* att det finns fler än två kön att attraheras av, utan att ordet "bisexuell" på något sätt utesluter någonting sådant.

Jag är bisexuell, för jag gillar personer oavsett kön. Pan betyder ju alla på latin så om bi *måste* betyda attraktion till två kön så borde ju isåfall pan betyda attraktion till alla kön. Dessutom är jag icke-binär såatteh.

Asså för att förtydliga: det är jättebra och fint att ni lyfter ord som pansexuell, men det är inte så nice att ALLTID få läsa fel definition om och om igen ang bisexuell

Fast att säga att bisexualitet upprätthåller tvåkönsnormen är ju helt fel. Många bisexuella, inklusive mig själv, är eniga om att ordet "bi" betyder att en är/kan bli attraherad av 1: samma kön som en själv, och 2: andra kön än ens egna. Det är bra att ni uppmärksammar pansexualitet, men samtidigt är det otroligt tråkigt att bisexualitet om och om igen fortsätts att missförstås och definieras fel.

Det skrivs mkt om att pansexuallitet är att man tänder på fler kön än 2 kön.
Galet förvirrande... Penis och vagina trodde jag va det ända två könen människorasen hade. Vad är det eventuella tredje könet för något?
Snälla jag behöver få svar på det här.

En hermafrodite är en tvekönad person som då har både vagina och penis. Och bara för dom besitter både vagina och penis gör det inte saken till ett tredje kön. Att vara transsexuell är inte heller ett tredje kön utan mer att personen ifråga känner sig som t ex en tjej men född i en mans kropp. Sen opererar sig så hen ser ut som en tjej/kvinna.
Det är ändå inte ett tredje kön.
Fattar inte att det ska vara så svårt för människor att förstå den allra enklaste biologi. Tack iaf!

Populistiska åsikter är inte "biologi", men har en tendens att sprida sig lättare än vetenskap. DNA är "da shit"!

Lägg till ny kommentar