Dagens ordadoption: drul

2 kommentarer

Drul är ett ord som många tycker känns ganska lagom. Det är snällare än idiot – men signalerar ändå att någon är en riktig klantskalle.

Det tionde mest adopterade ordet bland Språktidningens läsare är drul. I Svenska Akademiens ordlista beskrivs det som vardagligt. Det är belagt i svenskan sedan 1800-talets mitt och är bildat till verbet drula, ’vara butter och tvär’.

Drul används i betydelsen ’drummel, tölp’. Flera av de läsare som har adopterat drul anser att det – ungefär på samma sätt som ärkenöt – är lagom grovt.

Bengt berättar att han tycker att drul är ett praktiskt ord i den språkliga verktygslådan:

Detta kallar man ju folk lite då och då. Ett mycket användbart ord som det vore sorgligt om det försvann.

Maria skriver en berättelse där inte mindre än 102 av de 1 001 ord som Språktidningen listade som hotade ingår:

Mallstropp! Ärkenöt! Drul! Sakramentskade åkerspöke! fortsatte hon och kastade en absintgrön ottomankudde mot honom. Hurrilen hängde i luften.

Du kan fortfarande adoptera ditt favoritord från listan genom att mejla till adoptera@spraktidningen.se.

Anders

Foto: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Språk TIDNINGEN gör det inte lätt att kommentera för oss som månar om vår digitala integritet. För att ta sej förbi den eländiga CAPTCHA-muren måste man välja i NoScript vilka som ska få tillgång till ens dator bland åtta till synes irrelevanta adresser av vilka två tillhör Facebook, fem Google och en Twitter. Alla kan inte ha med webbplatsens funktion att göra men det är inte gott att veta vilka.

Språk TIDNINGEN anlitar också inte mindre än 4 st "spårare" redan på förstasidan, vilket är unikt många bland de nättidningar och -tidskrifter som jag besöker. Spårare kan man förstås lura ut på "minerad mark", om man är på det humöret... Se www.abine.com

Lägg till ny kommentar