Covidioter festar som om det var 2018

3 kommentarer

På en bänk utanför en matbutik sitter ett gäng överförfriskade herrar. De halsar Corona-öl och spottar på förbipasserande. Alla tar vida lovar förbi, berättar en bekant. Vilka covidioter!

Den brittiska tidskriften The Economist konstaterar att världen har börjat ”tala corona”, och listar nyord i pandemins spår.

Substantivet covidiot betecknar en person som struntar blankt i allmänna hälsorekommendationer. Där det finns regler, finns det också de som bryter mot dem. Ordet covidiot föddes någon gång i mars, och nästan lika snabbt som viruset spreds över världen, spreds också covidiotiskt beteende, konstaterar The Economist – som därmed också introducerar adjektivet covidiotisk.

Covidiot är ett exempel på ett teleskopord bildat av covid-19 och idiot. Ett teleskopord är en viss typ av sammansättning där beståndsdelarna har skjutits ihop ungefär som ett teleskop.

De som panikartat hamstrade toapapper och pasta så att butikshyllorna gapade tomma var bland de första att få titeln covidiot. Senare överfördes beteckningen till dem som ignorerade regler om social distansering, varningarna om att trängas i folksamlingar och andra nationella åtgärdspaket. ”Om jag får corona så får jag, jag kommer inte att låta det stoppa mig från att festa”, som en ung partyprisse meddelade nyhetsreportrar i Florida.

Vår egen statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade i början av april att alla inte verkar ha uppfattat att rekommendationen om minskad trängsel också gäller uteserveringar. Med stigande utetemperatur kan man misstänka att mängden covidioter också ökar vid kaféborden.

Maria

I Språktidningen 4/2020 kartlägger vi alla nyord i svenskan 1986–2019, samt listar 4 nya svenska coronaord! Missa inte ditt exemplar direkt i brevlådan! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor!

Läs hela The Economists lista med nyord i coronans spår.

Foto: Unsplash

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Kul läsning. Lite korr bara. ”På en bänk” ska det väl stå i inledningen?

Här saknas prepositionen i: ”struntar blankt allmänna hälsorekommendationer.”

Och här ska det stå bryter och inte byter: Där det finns regler, finns det också de som byter mot dem.

Ha det gott!

Hej hej apropå covidioters beteende vid t ex bardiskar, så hittade jag själv på ett bra (?) ord för detta beteende som jag använde på Facebook och Instagram 1 maj: ”Upp till kamp mot flockstupiditet”.

Lägg till ny kommentar