Göteborgska trevligast i luren

4 kommentarer

Göteborgska har inte bara makten att göra åhörarna knäsvaga. Det är också den dialekt som flest föredrar när tekniken strular och det blivit nödvändigt att ringa kundtjänst. Det visar en undersökning utförd av Com hem.

Förra våren gjordes en opinionsmätning som visade att svenskarna rankade göteborgska som Sveriges sexigaste dialekt. Tillsammans med norrländska och stockholmska är den även favoriten i kontakter med kundservice. Göteborgskan är särskilt omtyckt hos personer födda på 1980-talet och senare.

Programledaren och göteborgaren Kitty Jutbring förklarar i Aftonbladet varför hon tror att hennes egen dialekt är populär:

"Kan det inte vara så att den inte är snobbig? Den är lite rejäl och förtroendeingivande, lite arbetarklass men ändå seriös och heller inte för bonnig."

Undersökningen visar dessutom att många kunder gärna talar med någon som talar samma dialekt. Stockholmare uppskattar att andra talar stockholmska och göteborgare gillar när andra pratar göteborgska. Mest bekväma med den egna dialekten är norrlänningarna. Hela 42 procent anser att norrländska är den bästa dialekten.

I botten hamnar halländska följd av östgötska och småländska.

Anders

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Får en lärare samla in alla mobiler vid dagens start även om eleven inte har använt denpå lektionen. Jag anser att det är fel.

Lägg till ny kommentar