Veckans nyord: pingislunga

4 kommentarer

En skadedrabbad Johan Elmander gjorde nyligen comeback i fotbollslandslaget i landskampen mot Makedonien. Efter tio minuter lade sig den löpstarke anfallaren på planen för att pusta ut. Anledningen? Han hade drabbats av pingislunga.

Inför landskampen hade Johan Elmander bara spelat 55 minuter sedan i februari. Efter matchen mot Makedonien berättade han för Göteborgs-Posten om svårigheterna att komma in i tempot:

Jag hade lite svårt första tio, jag hade lite pingislunga där, men jag lade mig ner lite där och fick vila lite, så var det okej sedan.

Johan Elmander är långt ifrån den enda fotbollsspelaren som drabbats av pingislunga. För ett år sedan var vänsterbacken Martin Olsson på väg in i landslagets startelva efter skadefrånvaro. För Sveriges Radio redogjorde han för formen:

Jag kan spela matchen. Jag har inte spelat på länge, så jag kommer få pingislunga.

Det första belägget för pingislunga är från 1999. Då var det AIK:s Martin Åslund som hade problem med flåset. I Svenska Dagbladet sade han att han direkt i en match fått pingislunga. På reporterns följdfråga förklarade han ordets betydelse:

Ja, lungan kändes ungefär lika stor som en pingisboll.

Sedan dess har ordet förekommit sporadiskt i pressen – sannolikt betydligt oftare i omklädningsrummen – för att öka i användning under de senaste åren. Med tanke på att spelarna knappast tränar mindre i dag än vad de gjorde för fjorton år sedan är det nog snarast så att pingislunga är på väg att etablera sig i idrottsspråket.

Vid fysisk ansträngning kan andningen överstiga 100 liter luft i minuten. Och det behovet är förstås svårt att fylla om lungan krympt till storleken av en pingisboll.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Ironiskt nog så har de bästa bordtennisspelarna väldigt bra kondition, det är ju en mycket intervallartad sport där man på varje boll måste gå på ABSOLUT fysiskt max i 1-3 sekunder.

Tänk som jämförelse att sprintlöpning skulle avgöras med 100 lopp x 25 meter med explosiv start ur startblock varje gång (och ofta flera sådana matcher per dag). Det kräver en otroligt hög grundstyrka och grundkondition utöver extraordinärt bollsinne även om okunniga fotbollsspelare inte förstår det...

Hur många maxrusher per match gör en kille som Elmander? Betydligt färre per match än en bordtennisspelare på landslagsnivå...

Detta var nog den värsta BS'n jag har läst på länge. Intervall på 1-3 sekunder? LoL LoL LoL.... Alltså jag har spelat både pingis, hockey, fotboll och bandy. Pingis kräver typ ingen kondis alls. Man kanske åker på 3-4 långa bollar per match då man ens får lite flås.

Jösses, att ens jämföra en sån konditionssport som fotboll med pingis. Totalt clue less.

Lägg till ny kommentar