Veckans nyord: nikkei

2 kommentarer

Nikkei är kanske mest känt som ett aktieindex för Tokyobörsen. Men så kallas också en matlagningsstil som vinner mark i Sverige.

År 1889 gjorde omkring 800 japaner den långa resan till Peru. De lämnade Japan efter att ha tagit intryck av berättelser om jobbmöjligheter, rikedomar, gynnsamt klimat och god tillgång till föda. Under de närmaste åren följdes de av ytterligare flera tusen emigranter.

I Peru lagade många av emigranterna traditionella japanska rätter, men de använde råvaror som fanns på plats. Den matlagningsstil som utvecklades kallas nikkei – vilket är samma ord som används för japanska emigranter. Detta kök har på senare tid spridit sig över världen. Sveriges Radio rapporterar att trenden också har nått Sverige:

Nikkei, så heter det japansk-peruanska köket som jobbar med japanska tekniker och recept och blandar det med peruanska råvaror. Det kan vara allt från rå fisk med lime som sen blandas med japanska smaker som soya, ingefära och chili och något av de 3800 stycken olika potatissorterna som finns i Peru.

Så här skriver Restaurangvärlden om en nyöppnad restaurang i Stockholm:

Maten har fokus på det japanska Nikkei-köket, det japanska köket med influenser från Peru. Resultatet blir tiradito, togarashi-marinerad regnbåge och sushi donuts.

Metro berättar om ett besök på en restaurang som serverar just nikkei:

Den underliga stilblandningen är nämligen varken resultatet av okunskap eller någon överambitiös kock som känt sig kreativ och uppfunnit en ny slags ”fusionkök”. Nej, Indio kitchen serverar något som kallas nikkei. Det vill säga det slags peruansk/japanska crossoverkök som kom till när en massa japaner arbetskraftinvandrade till Peru i slutet av 1800-talet och började använda lokala peruanska råvaror till att laga traditionella, japanska rätter. Resultatet blev kort sagt: Kryddstark sushi.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

"något av de 3800 stycken olika potatissorterna" - jag vet att det är ett citat, så ni kan inte rätta det, men ni kunde åtminstone sätta in ett [sic!]...

Hej från 11-miljonerstaden Lima, Perus huvudstad känd för världens bästa mat,

Det finns över 4.000 potatissorter i Peru. Otroligt men sant!

Lägg till ny kommentar