Vad är störst – tripp, trapp eller trull?

15 kommentarer

För ett tag sedan dök det upp en intressant fråga i mejlkorgen. Så här funderade skribenten Anna om tripp, trapp, trull:

”Tripp, trapp, trull” är ett väl känt uttryck. Men vilken av de tre är egentligen störst? Och varifrån kommer uttrycket? Frågan kom upp när vi spånade om att döpa våra tre fritidshus, av olika storlek på samma tomt, till Tripp, Trapp och Trull. Strax var diskussionen igång: Skulle det största huset heta Tripp eller Trull? Googling gjorde oss än mer förvirrade.

Vi skickade frågan vidare till Språkrådet. Den visade sig inte vara helt lätt att besvara. I Språktidningen 6/16, som utkommer den 22 juni, skriver Språkrådets Anna Antonsson om sin jakt efter ett svar på frågan.

Nu frågar vi dig. Vad tycker du är störst av tripp, trapp och trull? Rösta härintill!

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Inte för att det kommer bringa någon klarhet i sakfrågan, men jag associerar närmast begreppet till de tripp trapp trull-stolar som var vanliga på förskolan när jag var lite (de kanske är det fortfarande?). När det gäller dem har jag alltid tänkt mig uttrycket som nedstigande, så att "tripp" är översta steget i någon form av trappa, och "trull" då det nedersta. Men eftersom poängen med stolarna är just att de är justerbara utifrån barnets längd, och att den översta delen av stolen är den man sitter på, oavsett längd, säger det ju inget om vad som är störst, bara att det är ett "fallande" uttryck.

Så jag kan inte säga vad som är störst, bara att "tripp" befinner sig längst upp.

Hi hi! Jag tänker precis tvärtom - att tripp är längst ned eftersom man börjar klättringen nedifrån och liksom räknar sig upp.

Det är väl beskrivande ljud, där i traditionellt beskriver något litet. I det svenska teckenspråket t.ex. använder man i som diminutiv, dvs man tecknar ordet och mimar ett i med munnen.

Jag tycker "tripp" är det största. Man säger "tripp, trapp, trull" med sjunkande tonläge, och även ordens karaktär påminner om ett projekt som misslyckas. "Tripp" låter positivt, höga utsikter. "Trapp" är ett steg lägre, och "trull" låter som en kombination av orden "trilla" och "rulla": där har det gått åt skogen. Det tycker jag duger som argument för att "tripp, trapp, trull" går från störst till minst. Men det är bara mina associationer.

När jag var liten hördes ramsan "Tripp, trapp, trull - mammas lilla hjärtegull". Där är lilla hjärtegull allra minst. Fallande ordning alltså.

Tripp trapp trull och lilla Susilull är en text som kommer från Sörgården, läsebok för småskolan.
Trull är minst

Hos oss la vi alltid till "Och lilla krusidull", vilket gör att man räknar i storleksordning. Alltså blir Tripp störst. Känns lite som en "Lille John"-situation.;)

det handlar inte ens om storlek. det är påhittade ord. eventuellt namn som vissa påstår. den onde, den gode, den fule. vem är störst? det kan ni ju diskutera och rösta om bäst ni vill. jag tycker dessa namn är bra. lämnar inga frågetecken. vem är fulast? kan det vara den gode kanske? tripp, fånigt namn om ni frågar mig. säkert ful också. men vem är fulast? lika svårt att veta som längd. och vad har det för betydelse? man får vara hur lång man vill. sluta grotta i allt.

"Tripp, trapp, trull - Mammas lilla gull" Det torde vara tripp som är störst och trull som är minst. Men helt självklart är det inte... Det ska bli intressant att höra vad språkrådet har att säga om detta.

Enligt texten på http://runeberg.org/amrhoh/sorgard/0120.html från 1912 så är tripp störst, trapp något kortare, trull minst.

Om man säger orden så använder man oftast en melodi där man säger tripp med högst ton, trapp med en något lägre ton, och trull med den lägsta tonen. Känns väldigt bakvänt att man skulle säga tonerna fallande medan innebörden skulle vara stigande.

Var för diskuterar vi borde vara vänner det spelar ingen roll om vad som är störst så länge det är trul punkt de slut

Tripp är för mig minst och trull störst. Motiveringen till det är att bokstaven i signalerar litenhet och bokstaven u storhet.

Att man säger ramsan med fallande ton betyder ju tvärtom mot vad några sagt ovan att trull är störst - tripp har liten ljus röst, trull låter mörkast och dovast, alltså rimligen störst.

Lägg till ny kommentar