Zlatans succéapp gör avtryck i språket

0 kommentarer

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovićs app Zlatan unplugged har inte bara laddats ned hundratusentals gånger. Appen har också på ett frapperande sätt gjort avtryck i språket. Sedan lanseringen har nämligen användningen av frasen ”i sin app” ökat med 998 procent – enbart på grund av Zlatan Ibrahimović.

I oktober förra året lanserade Zlatan Ibrahimović en egen app. I den kommenterar han matcher, värvningar, rykten och annat. De uttalanden som anfallsstjärnan gör i sin app blir ofta nyheter eller citeras i medierna. Häromdagen rapporterade exempelvis Expressen om Zlatan Ibrahimovićs semester i USA med information från appen som underlag.

När den släpptes i höstas fanns det bland sportjournalister en oro för att Zlatan Ibrahimović skulle nobba intervjuer och presskonferenser och i stället ofta hänvisa pressen till appen. Om farhågorna besannats eller inte låter Språktidningen vara osagt. Däremot står det klart att lanseringen påverkat den moderna svenskan.

Användningen av frasen ”i sin app” – där det oftast handlar om formuleringar som ”säger Zlatan i sin app” eller ”skriver han i sin app” – har under de senaste åtta månaderna ökat med 1 000 procent i svensk press. Jämförelsen är gjord med de tolv månader som föregick lanseringen av Zlatan Ibrahimovićs app. Visserligen finns det exempel på andra användningar av frasen ”i sin app”, men hela 98,2 procent gäller just fotbollsspelarens app. Uppsvinget som beror just på Zlatan Ibrahimovićs app är 998 procent.

Så ser utvecklingen ut vid sökningar i databasen Presstext, som samlar texter från svenska tidningar och tidskrifter. I databasen Retriever, som innehåller fler tidningar och även texter från nätet men också fler dubbelpubliceringar av samma artiklar, är ökningen hela 1 562 procent. Även här jämförs de dryga åtta månader som gått sedan lanseringen i oktober förra året med de tolv månader som föregick släppet av Zlatan Ibrahimovićs app. Här handlar 95,3 procent av användningen av frasen ”i sin app” om fotbollsspelaren. Med övriga belägg exkluderade stannar den ökning som kan tillskrivas Zlatan Ibrahimovic på 1 488 procent.

I ett av Språktidningens första nummer utsåg Lars Melin ”jag vet inte” till svenskans vanligaste mening. ”I sin app” är definitivt inte den vanligaste frasen – men frågan är om det finns någon annan fras som gjort en så frappant framryckning under det senaste året som ”i sin app”.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar