Ylva Byrman ny expert i Språket: ”Ett suveränt programkoncept”

0 kommentarer

Ylva Byrman blir ny expert i Språket i P1. På tisdag tar hon och Emmy Rasper över programmet från Anna Lena Ringarp och Lars-Gunnar Andersson. I sexton år har företrädarna besvarat lyssnarnas frågor och skildrat både svenskans och andra språks utveckling. Att ta över ett så inarbetat och omtyckt program är inte helt okomplicerat.

– Det är lite blandade känslor. Det är roligt för att det är ett suveränt programkoncept som Anna-Lena och Lars-Gunnar har gjort så länge och så bra. Men på sätt och vis är det lite otacksamt. Lars-Gunnar kommer alltid att vara saknad oavsett vem som tar över efter honom, säger Ylva Byrman.

Ylva Byrman är språkkonsult och doktorand i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Hon blir en av de experter som regelbundet kommer att medverka i Språket med Emmy Rasper som programledare.

– Den största förändringen är just att det inte blir en enda expert utan att det ska bli lite mer variation, säger hon.

Idén bakom programmet förblir densamma. Lyssnarnas frågor kommer även i fortsättningen att vara Språkets stomme. Det är precis så Ylva Byrman vill att det ska vara.

– Jag vill att programmet ska vara så brett och inkluderande som möjligt. Språket är allas egendom och jag vill därför ha en ton i programmet som gör att alla känner sig välkomna.

Lars-Gunnar Andersson hann med att besvara omkring 5 000 lyssnarfrågor under sin tid som bisittare till Anna Lena Ringarp. Ylva Byrman får ta sig an sina första frågor på tisdag. Men hon vet redan vilken typ av frågor som hon uppskattar mest.

– Jag gillar alla frågor som gör att jag lär mig något nytt. Det kan till exempel vara en fråga om ett ord som gör att man måste gå till olika källor och kolla hur användningen är beskriven och i vilka kontexter ordet förekommer. När man gör lite efterforskningar kan det visa sig att lyssnaren har gjort ett riktigt fynd och har hittat något som sätter i gång ens tankar och uppmärksammar en på nya språkliga fenomen.

Ylva Byrman hade länge en uppskattad språkblogg hos Svenska Dagbladet och har medverkat i Språktidningen med en artikel om hen. I sin avhandling undersöker hon förhörsmetodik inom polisen.

Premiären för nya Språket är tisdagen den 11 februari klockan 13.35 i P1. Läs mer om programmet här.

Anders

Foto: Privat

Tags: 

Lägg till ny kommentar