Veckans nyord: utvigning

0 kommentarer

Den 27 juli i år marscherade idrottare från över 200 länder in på Olympiastadion i London för att delta i invigningen. Drygt två veckor och några tusen utdelade OS-medaljer senare marscherade de ut från samma arena under spelens avslutningsceremoni. Eller utvigning, som den också kallades på sina håll.

Inmarsch är motsatsen till utmarsch. På samma sätt förefaller det logiskt att använda motsatsparet invigning och utvigning. Kanske i synnerhet på Twitter, som journalisten Johanna Frändén gör i flera inlägg, där utrymmet är så begränsat att ordet avslutningsceremoni sväljer alldeles för många tecken. I det här fallet är förstås avslutning också ett tänkbart alternativ.

Utvigning är inte något ord som letat sig in i de etablerade medierna. Men på nätet finns en hel del träffar i olika sammanhang. Bloggaren Anny Blomberg skriver i ett inlägg om en sensommarfest:

"Igår hade vi kräft och surströmmingskalas. Invigning av hösten och utvigning av sommaren liksom? Vi satte oss ute först men det var för kallt så vi hamnade inne tillslut ändå."

Dayviews går det i ett inlägg att läsa om en "utvigning av Epas lägenhet", familjemässan Barn och kompani i Linköping avslutades förra året med just en utvigning, och den som väljs till ordförande i studentföreningen Hi tech i Jönköping är enligt befattningsbeskrivningen skyldig att arrangera både en invigning och en utvigning.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar