Veckans nyord: stressnurra

2 kommentarer

Fidget spinner har inte minst bland yngre snabbt blivit ett populärt tidsfördriv. På svenska kallas detta föremål ibland stressnurra.

Stressnurran ska ha uppfunnits redan under 1990-talet. Den består av ett kullager och tre propellrar som får den att snurra. Den har marknadsförts som ett hjälpmedel för personer som har koncentrationssvårigheter. Det engelska substantivet fidget betyder ’rastlös eller nervös person’.

I år har stressnurran blivit populär som leksak. Den används framför allt av yngre, men även vuxna syns ofta med en stressnurra i händerna. I vissa skolor har den förbjudits under lektionerna eftersom den anses störa undervisningen. Så här skriver en rektor vid Kunskapsskolan i ett informationsbrev:

Ett nytt mode har dykt upp på skolan. Stressnurror tar upp en hel del av studietiden. Alla skall tydligen ha dessa snurror och vi får problem med att se till att eleverna fokuserar på sina studier istället för sina snurror. Detta är rena snurren. Vi har fullt tillräckligt med arbete att utföra som handlar om undervisning. Nu får vi ägna ännu mer tid åt annat än undervisning. Det räcker med mobiltelefonproblemet. Snurrorna förbättrar definitivt inte elevernas koncentrationsförmåga.

Än så länge är det fidget spinner som är den vanligaste benämningen. Stressnurra är en försvenskning som förekommer. Andra är bland annat handspinnare, stresspinnare och fippelsnurra. Ingen av dem är dock i dagsläget lika utbredda som fidget spinner.

Känner du till någon annan försvenskning av fidget spinner? Kommentera gärna!

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Lägg till ny kommentar