Veckans nyord: sekundärkränkt

5 kommentarer

Den som blir sekundärkränkt känner sig kränkt trots att den själv inte omfattas av kränkningen. Det handlar alltså om ett slags ställföreträdande upprördhet.

De senaste åren har kränkthet varit ett fenomen som diskuterats i många olika former. Samtidigt har vissa debattörer hävdat att många har för nära till känslan av att vara kränkt. Det gäller bland annat när en person gör sig till språkrör för någon eller några som känner sig kränkta, utan att själv tillhöra denna grupp.

Detta fenomen beskrivs ofta som att känna sig sekundärkränkt. Ordet förekommer oftare i sociala medier än i dagspress. Cissi Wallin använder dock ordet i en krönika i Metro:

För ännu är det just kvinnor som drar det tyngsta lasset i merparten av de svenska hemmen. Helt obetalt dessutom. Och så sekundärkränkt-klagas det på att svennebananfamiljer nyttjar Rut och köper städhjälp! Den dagen män generellt är lika ”duktiga” som sina fruar och kvinno-sambos på att hålla hemmet i någorlunda skick kan vi eventuellt notera det gnället som befogat.

Den populära bloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson talar i ett inlägg om sekundärkränkta läsare som reagerat på ett skämt:

Det här med att jag skojade om att jag hade fötts till en pojke då.. Är det verkligen så konstigt? Folk har i flera år försökt få mig att reagera genom att kalla mig transa hit och dit. Jag gav lite tillbaka till just dom läsarna, ingen annan. För läser ni inlägget så ser ni att jag kränker inte någon, jag försöker verkligen inte vara elak. Och jag vet att folk innerst inne vet det också, vi är idag bara sjukt sekundärkränkta.

Nöjesguiden har en definition av sekundärkränkta. Det rör sig om personer som ”tar oerhört illa vid sig av kommentarer som visserligen inte kränker dem själva men som de menar skulle kunna kränka någon annan”.

Sekundärkränkt är belagt sedan 2016.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

"Sekundärkränkt" är - vad jag erfarit - alltid kopplat till någon som försöker Dygdsignalera(eng. "Virtue signal") att personen är bättre än personen som just uttryckt sin mening. Att jämföra med Paragrafryttare och Grammarnazis.

I och med att någon dygdsignallerar, har de påvisat att de tycker riktigt illa om sig själva och egentligen bör uppsöka psykiatrisk hjälp.

Det blotta faktum att PK-maffian drivit fram behovet av en dylik term är ju påfallande tragiskt i sig.

Jag myntar härmed uttrycket Reflexkränkt.
Mycket användbart och innovativt i dagens samhälle.
Använd det hur du vill, men vid mediala sammanhang skall 50% av vinst utbetalas till upphovsmannen. Om vinst ej kan uppbådas är standardgaget 25 spänn och ett äpple. Mycket nöje!
#reflexkränkt #innovativprofessionellidiot

Lägg till ny kommentar