Veckans nyord: ryggprotest

0 kommentarer

När Sverigedemokraterna höll torgmöten under årets valrörelse möttes partiet inte sällan av motdemonstranter. Ett sätt att ta avstånd från Sverigedemokraternas politik är en ryggprotest.

I förra årets nyordslista fanns två ”protestord” – nagelprotest och kjolprotest. Bägge var ett sätt att genom nagellack eller klädsel demonstrera sitt missnöje med en företeelse. På samma sätt är ryggprotest i regel en tyst manifestation. Själva avståndstagandet består i att vända ryggen mot den som talar.

Ryggprotest är belagt i svenskan sedan 2008. Då var det Kyrkans Tidning som berättade om en sådan manifestation mot Nationaldemokraterna, en nu nedlagd utbrytning från Sverigedemokraterna. Ryggprotesten var ett spontant svar på ett torgmöte i Almedalen där Nationaldemokraterna talade med Svenska kyrkans tält i bakgrunden.

I våras rapporterade Östersunds-Posten att en ”ryggprotest väntar Åkesson i Östersund". En av initiativtagarna till manifestationen mot Jimmie Åkesson, ordförande för Sverigedemokraterna, var Nisse Sandqvist. Hans tankar bakom valet av protestmetod skildrades så här i tidningen:

Genom att tyst vända Sverigedemokraternas ledare ryggen visar man respekt för rätten att tala samtidigt som man protesterar mot innehållet i talet, resonerar Nisse Sandqvist.

Under samma turné möttes Jimmie Åkesson av en liknande manifestation i Gävle. Arbetarbladet berättade om ”kommunens ordförande i ryggprotest”. En av dem som vände ryggen åt Sverigedemokraternas ledare var nämligen kommunfullmäktiges ordförande Daniel Olsson.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar