Veckans nyord: pet nat

0 kommentarer

2018 var året då pet nat hamnade i allt fler vinglas i Sverige. Benämningen på det trendiga vinet kommer från Frankrike – men pet nat produceras i en rad olika länder.

Pet nat, som ibland skrivs pét nat, är en förkortning av franskans pétillant naturel. Det är under den sista jäsningen i försluten flaska som bubblorna utvecklas så att vinet blir naturligt mousserande. Tekniken är gammal – men trenden med pet nat-viner är ny i Sverige.

I somras blev alltså pet nat något av ett trendvin. Dagens Industri rapporterade då om ”pet nat-bristen” som följde på försäljningsökningen. Många tyckte att pet nat var ett prisvärt alternativ till champagne. I Café beskrevs pet nat som ”ett mousserande vin för coola”.

Pet nat är belagt i svenskan sedan 2014, men användningen ökade kraftigt förra året. Svenska Dagbladet berättar vad som skiljer pet nat och champagne:

Metoden att tillverka ett pet nat-vin kallas ancestrale där sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska. Vinet skiljer sig med andra ord från en champagne, eller annat bubbel som tillverkas på den så kallade traditionella metoden, där vinet jäser en andra gång i flaska. Teoretiskt känns metoden för pet nat en smula mer osäker då det gäller för producenten att ha koll på produktionen.

På franska kallas den teknik som används vid framställning av pet nat för méthode ancestrale. Metoden är äldre än den som används vid framställning av champagne.

Anders

Foto: Pixabay

Tags: 

Lägg till ny kommentar