Veckans nyord: linjär tv

2 kommentarer

I de flesta hushållen i Sverige finns en tv. Den kan vara tjock eller platt. Platt-tv:n gjorde sitt intåg på bred front i svenskan under 2005, men ordet finns belagt i pressen sedan 2002. Tjock-tv:n är en betydligt äldre uppfinning, men den började kallas just så samma år som platt-tv:n på allvar tog steget från dyr kapitalvara till överkomlig konsumentvara.

Tjock-tv är en så kallad retronym, en ny benämning på en gammal företeelse. Andra sådana kan vara utebandy (för den som vill betona att det inte handlar om innebandy) och papperstidning (för att skilja den tryckta utgåvan från en nättidning).

Den nya tekniken håller också på att förändra vårt tv-tittande. Den som i dag vill poängtera att den ser på tv på det traditionella sättet – det vill säga inte genom mobilen eller datorn eller genom att följa kanalernas tidsstyrda tablåer – kan använda retronymerna linjär tv eller tablålagd tv.

Webbanalytikern Robert Sahlin ger i ett blogginlägg sin definition av linjär tv:

Att se ett program på ordinarie sändningstid kallas ibland linjär TV, dvs. enligt TV-tablåns utformning, sändningen startar och slutar en given tidpunkt.

Än så länge används linjär tv framför allt i branschmedier. Användningen har ökat snabbt de senaste åren, men det tidigaste belägget är från en artikel i Veckans Affärer år 2006:

Linjär tv är traditionell och kommer från tv-kanalernas tidsbestämda programtablåer. Den icke-linjära tar hänsyn till folks behov och kanske betalningsvilja. On-demand är honnörsordet. Se vad du vill, när du vill och kreera själv dygnets alla hålltider. För detta är mobil-tv utmärkt.

En som nästan helt och hållet har skrotat det linjära tv-tittandet är Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson. I Dagens Nyheter berättar han om det enda tillfället då de traditionella sändningarna får en chans:

När TV4 Sport sänder Degerfors IF matcher. Har annars lagt ner linjär tv till förmån för playtjänster, filmsajter och boxar.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Tack för förklarande artikel – linjär tv var ett nytt begrepp för mig. Men visst finns det ett logiskt skrivfel i tredje stycket?! "…eller genom att följa…" ska vara "…utan genom att följa…"

"Linjär-TV " och "Stream-TV " är centrala delar i den nuvarande världen, våra liv och ett intressant kulturfenomen. "Linjär-TV " och "Stream-TV " är samhällsdelande begrepp i vår värld idag.

Jag vill påstå att ordet "Stream-TV" är lika aktuellt som företeelse och representerar den andra (nya) formen av TV-tittande. Vi talar om ett mycket vidare begrepp ett samhällsfenomen som har väldigt många aspekter.

Men också att "Linjär-TV " och "Stream-TV " är idag en central förvånansvärt dramatisk delare i privatpersoners sätt att organisera sina liv och sin kulturupplevelse och något som styr viktiga kommersiella beslut på märkliga sätt.

Jag vill också beskriva båda orden "Linjär-TV " och "Stream-TV " som samhällsgrupperingar, ett kulturfenomen och en fråga om mental tillhörighet. Dvs folk lever i stort i "Linjär-TV-världen" eller "Stream-TV-världen" med väldigt olika villkor och förväntningar från tittarens sida och utgör "Linjär-TV-tittare" eller "Stream-TV-tittare". Jag som Taxiförare kvällar har haft en PC ansluten till TVn i mer än 10 år, sedan år en inbiten "Stream-TV-tittare". Jag har inte ens antennkabeln inkopplad, bara internet, SVT play kanaler är det närmaste Linjär-TV jag kommer. Linjär-TV går när jag är på jobbet (och Videon är skrotad och alla videobutiker är nedlagda).

Den mentala skillnaden gör att olika människor i vissa lägen inte förstår varandra, "Linjär-TV-världen" och "Stream-TV-världen" lever isolerade i respektive värd. Någon säger, måste hem och se ett TV-program, ring inte under programmets sändningstid och den andre tittar bara frågande. Såsom att den andre säger att de tänker ”sträck-titta” på en TV-serie i helgen och inte gå ut genom dörren, så fattar inte ”Linjär-TV”-personen vad det talas om.

TVn är numera en del av IT-branschen genom det här teknikskiftet och i IT-branschen kraschar varje företag blixtsnabbt om företagsledningen inte själva är användare av företagets produkter och tjänster. Så höll ex Apple på att dö på 90-talet och massor av IT-giganter försvinner på något år, så snabbt att ingen hinner rädda dem, så har det varit sedan 80-talet. Det handlar också om att inte ha senaste värsta dyraste datorn, utan leva som kunden lite på kundens villkor. Just nu är "Linjär-TV " eller "Stream-TV " en kommersiell skiljeväg.

Ex är Viaplay och Comhem play så trögdrivna att de bara går att se genom Chromcast för en billig Windows Atom-dator (som sålts för att skruvas in på TVns baksida) som fungerar utmärkt med SvtPlay eller HBO. Bilden laggar, ingen hos leverantören använder en enkel dator, har inte en aning. På samma sätt laggar 4K-action-TV på billiga 4K som annars idag är jättebra prisvärda köp. Är sälja dyra TV genom utestängning av tittare, i intresset av TV-operatörerna? Men också innehållsmässigt innehåller inga kommersiella Tv-tjänster den typen av program jag ser på SVtPlay, vilket är förvånande, men antagligen en del av fenomenet av att marknadssegmenten är så extremt skiktade och beslutsfattarna lever själva i den ena eller andra världen?

Vi kan se samma fenomen i den kommersiella ”Stream-TV”-världen där det varit enorm skillnad mellan TV-operatörer och i stora delar har public service varit dem som gått vinnande ur kampen. Man skulle kunna tycka att kommersiella ”Linjär-TV” såsom SVtplay kanaler (menyval) skulle söka nå ut med sitt ”Linjär-Tv”-utbud till världen som inte längre har ”Linjär-Tv”-anslutning på eget initiativ eller att mottagning saknas i etern eller kabel-TV?

Det handlar om ledningen för leverantören lever i världen kunderna lever i? Marknadssegmenten är mycket mer skiktade än vad folk i allmänhet tror, nästan alla tror att alla andra lever som de själva och i stor utsträckning är det helt enkelt fel. Vi han se det ex i mobiltelefonmarknaden där alla tror att alla andra har samma mobiltelefon som de själva, vilket i allmänhet är fel. Man tar mycket för givet utan att ha skäl till det och det beror på vilken värld man lever i. Jag kör taxi och TV-folk åker taxi och kulturskiktningen är extrem rent mentalt, där folk från kommersiell TV är extremt mycket kvar i "Linjär-TV-världen" och över huvud taget inte har något begrepp om hur man tänker i "Stream-TV-världen" som att iPhone-användare inte fattar att många fler har en Android. Antingen lever man i ”Apple-världen” eller ”Android-värden” fn där helt olika funktionalitet är het för användare för tillfället.

Men en stor del av intäkterna av kommersiell ”Linjär-Tv” är också intäkterna från kabel-TV-operatörerna (det Comhem och TV4 stred om häromveckan) så det finns inte alls (utom via pirattjänster) i "Stream-TV-världen". Startar man kommersiella kanaler i "Stream-TV-tjänster", så om det inte laggar (ofta av att reklamen är extremt trögdriven, såsom ex dagstidningarnas hemsidor) så tuggar man reklam flera minuter innan användaren kommit till menyn för tjänsten, man ger upp och kommer aldrig dit. Dessutom så sänder de inte linjär-TV såsom Svtplay utan tar ut en del program såsom ex en landskamp i fotoboll och framstår dör dem i "Stream-TV-världen" som en värdelös tjänst. Innebörden är att ”Linjär-Tv” som fenomen försvinner helt för dem i "Stream-TV-världen" och skillnaden mellan kulturerna förstärks. Jag tror också intäkterna från kabel-TV-operatörerna är en uppenbar bojsten om halsen på de kommersiella TV-operatörerna, man kan inte släppa taget.

Som en kommersiell konsekvens av att man biter sig fast i intäkterna från kabel-TV-operatörerna är att man håller ett fast grepp om sin existens i "Linjär-TV-världen" som snabbt tappar volym men samtidigt förlorar hela slaget om "Stream-TV-världen". Men till slut måste man byta fot och den som lever får se. Problemet när man är en del av IT-världen är att det går så fort att krascha.

"Linjär-TV " och "Stream-TV " är samhällsdelande begrepp i vår värld idag.

Lägg till ny kommentar