Veckans nyord: kraftlur

2 kommentarer

Den som vill ta en power nap på svenska kan ta en kraftlur. Ordet har använts sporadiskt på nätet i åtminstone sju år, men ökar nu i användning.

Kraftlur har än så länge inte letat sig in i tidningsspråket. Det förefaller dock som ett ord som skulle kunna gå en ljus framtid till mötes. Kraftlur är ju led för led en översättning av power nap, en tupplur med syftet att samla krafter. Powernap användes första gången i pressen år 1998.

Lur har använts i betydelsen 'lätt sömn, kort slummer, blund' ända sedan 1700-talet. Från samma tid finns också första belägget på hönssömn. Tupplur är belagt sedan 1843 och har motsvarigheter i danskan (hønseblund, hønsesøvn), norskan (høneblund) och isländskan (hænublundur).

Att just höns i språket tjänar som en metafor för en kort sömn beror på att djuret förknippas med lätt och vaksam slummer. Språkrådet uppger att tupplur är "en bildlig jämförelse med den korta stund då tuppar, gärna på ett ben, står och tar sig en lur".

Det första påträffade skriftliga belägget för kraftlur är från hösten 2005. Användaren Junija på forumet Familjeliv skriver då om dotterns sömnvanor:

"Dessutom så passade Junia på att vakna igen. Hon taktiksov väl bara för att kunna leva rövare ikväll när det är meningen att hon ska sova  En liten kraftlur m a "

Få användare av kraftlur bryr sig om att förklara ordet  sannolikt för att innebörden anses självklar. Natascha berättar på Resdagboken om en dag där det "efter en kraftlur på hostelet " återigen blev dags för en picknick. Smulan beskriver i ett blogginlägg hur den snabba sömnen snarare sabbade dagen:

"Klart jag skulle ha mig en 2 timmar kraftlur. Nu är dagen åt hell."

Twitter berättar journalisten Jan Gradvall om en arbetsdag där en kraftlur var en av ingredienserna:

"För att inte bli anklagad för anglicismer har jag börjat säga kraftlur i stället för power nap. Efter arla skrivmorgon: tar en kraftlur nu."

På nätlexikonet Tyda anges stödsömn och tupplur som synonymer till power nap. En användare föreslår i webbplatsens forum också kraftlur, 'kraftfull tupplur'.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Lägg till ny kommentar